Slopen, die Eusebiuskerk?

De Eusebiuskerk in betere tijden

De Arnhemse Eusebiuskerk in betere tijden. Mijn zoontje zal op zijn 11e het gebouw alleen maar in de steigers kennen.

Arnhemmers houden van gratis. Dat was een veel gehoorde uitspraak op een stadsdebat in de Gelderse hoofdstad op dinsdagavond 3 oktober. Met de dreigende ondertitel ‘Slopen of restaureren’ stond het gebouw waar het debat plaatsvond ter discussie: de Eusebiuskerk.

De in redelijk groten getale toegestroomde Arnhemse burgers waren het over een ding wel eens: het symbool van de stad moet behouden blijven. Maar wat te doen met het vijfhonderd jaar oude gevaarte? Overdekte marktplaats? Kerk voor alle gezindten? Concertzaal? Museum?

 

Hoe dan ook, het lijkt erop dat de restauratie zal duren tot 2020. Mijn zoontje wordt dan elf en weet dan niet beter dan dat de kerk in de steigers staat. Kan dat niet anders? Ideeën genoeg, maar de uitvoering… Intussen schijnt de Eusebius op instorten te staan, dus veel tijd hebben we niet. De luchtbogen verkruimelen en de zijwanden maken zich los van de rest van de kerk. Beweert de architect.

100 miljoen

En wat kost het? 100 miljoen, zuchten media in en rond Arnhem. Of dat zo veel wordt, valt te betwijfelen. Maar veel Arnhemmers willen wel een kerk, maar willen er niet voor betalen. “Mensen uit deze stad zitten het liefst voor een dubbeltje op de eerste rij”, klonk het die avond dan ook in de Eusebiuskerk.

Waarom het belangrijk is om zo’n kerk als de Eusebius te behouden? Een van de aanwezige lokale politici in de zaal vatte het zo samen: “Zonder Eusebius worden we Almere aan de Rijn.” En zo is het maar net. Want niets tegen Almere, maar de enige die altijd enthousiast over die stad is, is burgemeester Annemarie Jorritsma.

Wie meer wil weten over de restauratie van de Eusebiuskerk: kijk op de site van De Gelderlander.

 

Advertenties

4 thoughts on “Slopen, die Eusebiuskerk?

  1. Pingback: Restauratie Eusebiuskerk ook zonder wonderen 50 miljoen goedkoper | Monumentje!

  2. Pingback: Twee bedreigde symbolen van middeleeuwen en wederopbouw « Monumentje!

  3. Slopen die toren. Het is leuk voor het stadssilhouet, maar van dichtbj is het erg lelijk, en vanwege een boycott van Duitse steen van slechte kwaliteit. De kerk zelf gewoon blijven gebruiken voor evenementen; die ruimte was toch allang niet meer als kerk in gebruik. Ik zou het geld gebruiken om het plein ervoor weer vol te bouwen net zoals vroeger, weg met dat tochtig gat.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s