Internationaal fonds luidt noodklok over joodse begraafplaats Ouder-Amstel

joodse begraafplaats in Ouder-Amstel

Water en gebrek aan onderhoud bedreigen de begraafplaats.

Het Internationale monumentenfonds WMF luidt de noodklok over de joodse begraafplaats in Ouder-Amstel. De Beth Haim-begraafplaats in het Noord-Hollandse dorp staat op een lijst met 67 bedreigde monumenten over de hele wereld. Het WMF brengt elke twee jaar een lijst uit met monumenten die bijzondere aandacht verdienen.

Goed dat er aandacht voor zo’n bijzonder monument komt. Maar ik had eigenlijk liever gezien dat een rijk en ontwikkeld land als Nederland niet op zo’n lijst zou hoeven staan.

De Beth Haim is gesticht in 1614 is van oudsher de begraafplaats voor Sefardische (Portugese) joden. De lage ligging van het 4 hectare grote terrein zorgt voor problemen met water, meldt het WMF. “Daarnaast heeft de gemeenschap beperkte middelen, wat zorgt voor een onderhoudsachterstand.”

Oorspronkelijk

In vier eeuwen is het terrein in de oorspronkelijke staat gebleven en intussen liggen er 28.000 mensen begraven. Onder hen de beroemde Amsterdamse arts Samuel Sarphati en de ouders van Baruch Spinoza.

Het in New York gevestigde fonds brengt de ‘Watch’-lijst uit sinds 1996. Behalve de joodse begraafplaats in Nederland staan onder meer de beroemde Nazcalijnen in Peru en de binnenstad van het Amerikaanse Charleston op de lijst. WMF-voorzitter Bonnie Bunham: “De lijst is een roep om in actie te komen voor bedreigd cultureel erfgoed over de hele wereld.”

Advertenties

One thought on “Internationaal fonds luidt noodklok over joodse begraafplaats Ouder-Amstel

  1. Pingback: Internationaal fonds luidt noodklok over joodse begraafplaats Ouder-Amstel « Monumentje! - erfgoed nieuws

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s