Kabinet zet streep door 1300 jaar geschiedenis

Prinsbisdom

In betere tijden had Utrecht Overijssel en Drenthe als kolonie.

Noord-Holland, Utrecht en Flevoland kunnen wel even samen. Dat vindt het kabinet. Wat de voordelen daarvan zijn, ontgaat me een beetje. Zal wel iets met geld te maken hebben.

Maar waar de regering niet aan denkt, is dat er dan grenzen verdwijnen die eeuwen oud zijn. Provincies zijn de voortzetting van de middeleeuwse graafschappen, prins-bisdommen en hertogdommen. Rutte en de zijnen zetten een streep door echt erfgoed.

Hebben de graven van Holland en de bisschoppen daarvoor eeuwenlang gestreden? Zijn voor de grenzen tussen Het Sticht en het graafschap Holland voor niets zoveel bloed vergoten? Waar onze verre voorouders voor streden, daar zet het kabinet wel even een streepje door.

Stugheid

Natuurlijk zijn er wat grenscorrecties geweest. In de negentiende eeuw is Holland opgesplitst, plaatsen als Woerden en Oudewater zijn in de twintigste eeuw aan Utrecht toegevoegd en Flevoland doet so-wie-so pas mee sinds 1986. Daarnaast had Utrecht ooit het huidige Overijssel en Drenthe lang als ‘kolonie’. Maar toch… vanwege de stugheid van de bisschoppen heeft Utrecht zich als klein gewest altijd kunnen handhaven. En dat al sinds de zevende eeuw!

Dus ruim 1300 jaar historie ten spijt, het kabinet wil efficiency. En zoals vaker gaat het geld van nu weer eens boven het erfgoed. Maar er is hoop: de Fransen hadden Utrecht rond 1800 ook al eens afgeschaft. Ook toen is het later weer sterk teruggekomen.

Lees ook: Kabinet mist visie op erfgoed

3 thoughts on “Kabinet zet streep door 1300 jaar geschiedenis

  1. Pingback: Erfgoed heeft visie nodig « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s