Katwijk behoudt tunneltje Soldaat van Oranje

Het tunneltje van het hospitium

Bouwplannen bedreigen het monumentje.

Niet alleen Almere heeft zijn erfgoed in de grond liggen. Ook in Katwijk ligt de geschiedenis onder het maaiveld. Ooit stond in de Zuid-Hollandse badplaats het Zeehospitium, een soort sanatorium. Het in 1908 geopende gebouw verdween tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het gebouw was met een tunneltje verbonden met het strand. Door de doorgang gingen patiënten naar het strand. Dan hoefden de dorpelingen niet bang te zijn voor besmettingsgevaar. Dat tunneltje ligt er nog en dat blijft zo, als het aan de gemeente Katwijk ligt.

Een regionale zorgstichting en het hoogreemraadschap willen het tunneltje echter weg, meldt het Leidsch Dagblad. Het past niet in de plannen van de instellingen. Zorgstichting Het Raamwerk, tevens eigenaar van de onderaardse gang, vindt een nieuwe woonwijk belangrijker. En hoogheemraadschap Rijnland vindt het maar een hinderlijk gat in de waterkering. Bovendien: niemand ziet het toch?

Engelandvaarders

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben Engelandvaarders het tunneltje gebruikt om hun bootjes in op te bergen. Zo konden deze verzetslui de Noordzee oversteken. Daarom heeft het grote historische waarde, betoogt de gemeente Katwijk. En als je je ogen sluit, zie je het al voor je. Rutger Hauer in Soldaat van Oranje! Die heeft dankzij dat tunneltje… En dat moet weg vanwege bouwplannen? Gauw aanpassen die plannen!

Ik ben geen waterbouwkundige, maar voor het probleem van de waterkering is vast ook wat te bedenken. Wees eens creatief, mensen! “Archeologische monumenten zijn over het algemeen niet zichtbaar, maar dat zegt niets over de waarde”, oordeelt de gemeente volgens het Leidsch Dagblad. En zo is het maar net!

Bron foto: Alles over Katwijk

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s