Verviervoudiging aantal rijksmonumenten in Almere

Scheepswrak in Almere

Met de wrakken verviervoudigt het aantal Almeerse rijksmonumenten bijna.

Almere krijgt er elf rijksmonumenten bij. Ja, u leest het goed. U dacht ongetwijfeld: daar was een halve eeuw geleden toch nog zee? Hoe kunnen daar monumenten staan? Maar het is echt waar: Almere krijgt er elf rijksmonumenten bij, meldt dagblad De Stentor.

En dat heeft de stad in de polder juist te danken aan het feit dat daar vroeger zee was. Niet zomaar zee, maar de Zuiderzee. En op die relatief ondiepe baai kon het nog wel eens flink spoken. In de loop van de tijd zijn daar talloze schepen naar de kelder gegaan.

Spannend

De wrakken van 27 van die schepen liggen te rusten in de grond van de huidige gemeente Almere. Daarvan zijn er elf kennelijk spannend genoeg om voor het nageslacht te bewaren. Overigens hoeven we voorlopig niet te verwachten dat we die schepen kunnen gaan bekijken: die resten blijven liggen waar ze liggen.

Ook op andere plaatsen in Flevoland zijn in de loop van de tijd schepen terechtgekomen. In totaal schijnen er zo’n 450 te liggen.

Het zijn niet de eerste rijksmonumenten in de Flevolandse stad. Want ooit was de Zuiderzee (toen nog Lacus Flevo geheten) kleiner dan het latere IJsselmeer/Markermeer. De huidige polder is niet voor het eerst land; zo’n 10.000 jaar geleden woonden er al mensen en die hebben hun sporen nagelaten.

Terrasje

Net zoals de schepen zijn dat geen rijksmonumenten met een leuk terrasje waar je langs kunt lopen. Maar toch krijgt Almere ietsje meer cachet op deze manier. Tenslotte verviervoudigt het aantal rijksmonumenten in de stad zich bijna. Dat zou in Amsterdam niet kunnen!

Over cachet gesproken: in het artikel in De Stentor wordt gesproken over een wethouder Berdien Steunenberg. Kennen we die nog van vroeger? Haar artiestennaam was Stenberg en ze kon beter fluiten dan playbacken… Erfgoed uit de jaren 80!

(Bron foto: Verganeschepen.nl)

Advertenties

4 thoughts on “Verviervoudiging aantal rijksmonumenten in Almere

  1. Pingback: Onverwacht leuk hoekje: Emmeloord | Monumentje!

  2. Pingback: Onverwacht leuk hoekje: Papendrecht « Monumentje!

  3. Pingback: Spijkenisse wil af van een van zijn weinige historische panden « Monumentje!

  4. Pingback: Katwijk behoudt tunneltje Soldaat van Oranje « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s