Typisch Hollands bokbier geleend van de Duitsers

Etiket Amstel 1883

Bokbier verscheen vroeger in februari op de markt.

De herfst is weer gekomen en in Nederland barst het bokbierseizoen los. Met een grote bel van dat zwarte vocht vieren Nederlanders al eeuwen de herfst, zo lijkt het. Toch zit dat iets anders dan de meesten denken.

Laten we beginnen met het bier zelf. Al beelden de meeste brouwerijen een leuk bokje op het etiket af, de naam ‘bok’ heeft niets met het beest te maken. In de negentiende eeuw hebben we de methode van bierbrouwen afgekeken van de Beieren.

Die hebben op hun beurt de biersoort geleend uit Noord-Duitsland, uit het stadje Einbeck. In München werd ‘Einbeck’ al snel ‘ein Beck’ en later ‘ein Bock’.

Oktoberfeste

Dit bier moest gisten op lage temperaturen. In die tijd hadden brouwerijen nog geen koelingen, dus kon dat drie maanden durende proces pas in oktober beginnen. Het voor die tijd bijzondere bier was in februari klaar voor consumptie. Waarom dat in de loop van de tijd oktober is geworden, weet niemand precies meer. Waarschijnlijk ook weer onder Beierse invloed, waar al heel lang op dit moment van het jaar de Oktoberfeste plaatsvinden.

Phoenix Bock

Het woord ‘bokbier’ heeft niets met het dier te maken.

Die Feste zijn eigenlijk oogstfeesten. Dan vieren de feestgangers onder meer het binnenhalen van bieringrediënten als gerst en hop.

Leentjebuur

Dus door keer op keer leentjebuur bij de Duitsers te spelen, hebben we in Nederland  na ongeveer 1870 een typisch Hollandsche traditie gecreëerd. En de laatste jaren exporteren we die weer. Want sinds een jaar of tien hebben ook de Vlamingen het bokje ontdekt en gaan ook zij het brouwen. En vaak nog beter ook…

Onder invloed van de Belgen laten we in Nederland steeds meer bokbieren op hoge temperatuur gisten. Die bovengistende bieren hebben vaak een meer verfijnde smaak, vinden bierliefhebbers. Dat is eigenlijk spotten met de traditie. Maar ach, wat zal dat de gemiddelde bierdrinker kunnen schelen…

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s