Lent, een uithoek in het rijk van Merovech

Portret van Merovech

Merovech zou zijn verwekt door een zeemonster.

In het Gelderse Lent is een Merovingisch graf gevonden. Dat is blijkbaar erg bijzonder; nog nooit is iets uit die periode in Nederland gevonden dat zo goed bewaard is gebleven. Maar wat betekent dat eigenlijk, Merovingisch? Wie waren de Merovingen dan?

Toen de Romeinen zich in de vijfde eeuw terugtrokken, ontstond er in deze streken een machtsvacuüm. Allerlei losse en minder losse stamverbanden, zootjes ongeregeld dus, namen de boel over. De Franken (‘dapperen’) vormden een van de beruchtste bendes.

Krapuul

Zij bestookten de veel beschaafdere Romeinen al sinds de derde eeuw. Stammen wij, de huidige Nederlanders, van dit krapuul af? Waarschijnlijk voor een deel wel, sorry.

Zeemonster

Het machtsvacuüm werd opgevuld door een zekere Merovech. Hij zou verwekt zijn door een zeemonster en daarom blauw bloed hebben, fluisterden zijn onderdanen. Historisch correct zal dat niet zijn. Van de echte Merovech weten we weinig. Hij greep de macht over een deel van de Franken.

Zijn zoon Childerik volgde hem op, werd min of meer christen en maakte een iets duidelijker omlijnd gebied van het rijk. Maar hoe dat nou precies liep, weten we niet. Daarom is de Lentse vondst zo  belangrijk: het vertelt ons meer over het gebied in die tijd.

Karel de Grote
Ligging van Lent in het Merovingische Rijk

Lent lag niet echt centraal in het Merovingische rijk. Het donkergroene deel geeft de ruw geschatte omvang van het rijk rond 481 weer.

Het koningsgeslacht van de afstammelingen van de legendarische Merovech (Merovius in het Latijn) is de geschiedenis ingegaan als de Merovingers. De familie bleef tot de achtste eeuw aan de macht. Toen nam een zekere Pepijn de macht over. Zijn zoon en opvolger kennen we allemaal: Karel de Grote, stamvader van het Karolingische geslacht.

Als er dus een Merovingisch grafveld onder de klei vandaan komt, betekent dit dat een veld uit het Frankische rijk van tussen 500 en 750 is. Wie daar in Lent liggen, is (nog) niet bekend. Merovech zelf zal er niet tussen zijn te vinden, want Lent was niet bepaald het centrum van zijn rijk. Dat lag in het nu Waalse Doornik.

4 thoughts on “Lent, een uithoek in het rijk van Merovech

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s