Je huis ineens monument? Vrees niet!

Centrum van Balk

Balk krijgt er 66 gemeentelijke monumenten bij.

De Friese gemeente Gaasterlan-Sleat heeft 66 nieuwe gemeentelijke monumenten aangewezen in de plaats Balk. Een groepje bewoners van die panden is niet blij, meldt de Leeuwarder Courant. De huiseigenaren hebben bewaar aangetekend bij de gemeente. De waarde van het huis zou wel eens kunnen zakken!

Op het eerste gezicht is hun reactie begrijpelijk. Als je huis monument is, heb je als eigenaar nu eenmaal met extra beperkingen te maken. Even een dakkapelletje op je huis zetten is er niet meer bij. Hoewel… als ik morgen zonder vergunning een dakkapel op mijn jarenzestigrijtjeshuisje in mijn Arnhemse Vogelaarwijk zet, heb ik ook bonje met de gemeente.

Volgens Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) valt het met die waardedaling wel mee. “Ze hoeven niet bevreesd te zijn. Er zijn heel veel factoren die bijdragen aan de waarde van een huis.”

Locatie

Echt onderzoek is nooit naar het onderwerp gedaan. Maar van merkbare waardestijgingen of -dalingen bij monumenten heeft de NVM-woordvoerder nog nooit gehoord. “De locatie is veel belangrijker.”

Makelaars hebben nooit een duidelijke trend gesignaleerd over waardedalingen of juist -stijgingen bij monumenten. “Als de waarde van de huizen in het algemeen daalt, daalt die van beschermde monumenten ook”, stelt de Kimman vast.

Aantrekkingskracht

Natuurlijk haken sommige kopers af, omdat ze bang zijn voor de extra regeltjes. Je kunt niet zomaar een nieuwe keuken meer inbouwen, weet de NVM-zegsman. “Maar voor andere mensen hebben monumenten juist weer extra aantrekkingskracht. Dat hangt af van de doelgroep.”

Al met al is de vrees van de eigenaren van de panden ongegrond. Ik zou me meer zorgen maken over het feit dat Friesland leegloopt, over locatie gesproken. Hoe kun je een regio aantrekkelijker maken, zodat er weer meer mensen komen wonen? Ik kan wel één factor noemen: leuke, authentieke dorpjes. Met veel monumenten.

Lees ook: Erfgoed geeft huizenprijs meer waarde

One thought on “Je huis ineens monument? Vrees niet!

  1. Pingback: ‘Beschermd stadsgezicht maakt woningen meer waard’ « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s