Nederlandse belastingbetaler draait op voor restauratie Belgisch monument

Kasteel in Kessenich

Belgisch kasteel bij de Nederlandse grens. Of het 't kasteeltje in dit bericht is, weet ik niet.

Een Nederlander mag de restauratiekosten van zijn Belgische kasteeltje van de Nederlandse belasting aftrekken. Dat is het oordeel van het Hof in ‘s-Hertogenbosch, bericht het Nederlands Juridisch Dagblad. De Nederlandse belastingbetaler draait nu op voor het onderhoud van een Belgisch monument.

De kasteelbewoner werkt in zijn vaderland en betaalt hier (inkomsten)belasting. Onderhoudskosten van rijksmonumenten zijn aftrekbaar. Zijn kasteel is door de Belgische overheid aangewezen als beschermd monument.

Hypotheekrente

Eerder wees de belastinginspecteur de aftrek af; volgens hem is de regeling bedoeld om Nederlandse monumenten in stand te houden. De rechtbank in Breda gaf de man van de fiscus gelijk.

Het Bossche hof heeft in hoger beroep daarentegen de kasteelheer in het gelijk gesteld. Ik bel even een bevriend jurist om uitleg. “Als je in een ander EU-land je eerste huis hebt, terwijl je in Nederland belasting betaalt, dan mag je ook je hypotheekrente aftrekken”, vertelt Raymond van Dam van Meesterlijk Recht. “Daar sluit deze casus wel op aan.” Juridisch valt er dus weinig op af te dingen, zo lijkt het.

Ontwikkelingshulp

Het gaat hier niet om een bedrag waar de Nederlandse fiscus failliet aan gaat. Maar monumenten-ontwikkelingshulp aan België, is dat iets dat we moeten willen? Ach, soms loop ik door een Belgische stad en zie ik monumenten op instorten staan. Dan denk ik: hier valt misschien nog wel wat te winnen… Van de andere kant: zo goed hebben we in Nederland ook niet alles voor elkaar. Die Belgen hebben ons heus niet nodig om hun erfgoed in stand te houden.

De kasteelheer in kwestie – zijn naam is niet openbaar gemaakt – gun ik het natuurlijk van harte. Ik hoop dat dit hem stimuleert zijn ongetwijfeld mooie slot nog jaren mooi in stand te houden.

Bron foto: Picasa.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s