Wie houden we voor de gek met koeien in de wei?

FH's in Schotland

Frisian-Holsteinkoeien in een vierkante wei heb je overal. Deze foto is genomen in Schotland.

Koeien staan steeds minder vaak in de wei. Meer en meer melkveehouders vinden opstallen efficiënter. Dat is een ramp voor het Nederlandse landschap, treuren velen. Een koe in de wei hoort erbij.

En zeg nu zelf. Wat is Hollandscher  dan een sappige, groene weide, zo vlak als een biljartlaken, met de bekende zwart-witgevlekte koe erop? Eerlijk gezegd: best veel.

Vinexwijken

Natuurlijk, de veenweidegebieden in West-Nederland vormen een heel bijzonder landschap. Die bouwen we vol met Vinexwijken met architectuur uit grootmoeders tijd.  Op het grootste deel van het platteland, vooral op de zandgronden, hebben in de jaren 60 ruilverkavelingen toegeslagen.

Die zijn erg efficiënt geweest voor de landbouw, maar het uiterlijke verschil tussen de Peel en Flevoland is een stuk kleiner geworden. Vierkante weiden vind je overal. Ze vormen de plattelandsversie van de Vinexwijken: ze lijken authentiek, totdat je eens de moeite neemt om ze goed te bekijken.

Verdrongen

Ook de koeien zijn minder Hollands dan u denkt. Staan onze weiden vol met de Fries-Hollandse koe? Welnee. De meeste Nederlandse runderrassen zijn sinds de jaren 60 verdrongen door de Amerikaanse Frisian-Holsteins. Dit ras heeft gedeeltelijk Nederlandse wortels – dat wel. De magere dieren zijn in de VS gefokt om zo veel mogelijk melk te geven.

Soms staan er vleeskoeien in de wei. Dat zijn vaak Franse of Belgische rassen. Wie Fries-Hollandse koeien wil zien, kan beter naar Ierland gaan. Daar zijn de FH-runderen nog populair bij boeren, heb ik me laten vertellen.

Zeldzaam
Lakenvelder koe met kalf.

Lakenvelder, een zeldzaam ras dat door liefhebbers in stand wordt gehouden.

In Nederland hoort de FH-koe zo onderhand bij de zeldzame huisdierrassen, samen met de blaarkop en de lakenvelder. Liefhebbers houden dit soort dieren in stand alsof het de apen op de rots van Gibraltar zijn.

Dus als we het Nederlandse landschap hadden willen behouden, hadden we dat ons vijftig jaar geleden moeten bedenken. Wie houden we voor de gek als we geforceerd de koe de wei in jagen? Voor het dier zelf maakt het weinig uit, zeggen veel deskundigen. De koeien zouden in de stal even gelukkig zijn als in de wei.

Advertenties

One thought on “Wie houden we voor de gek met koeien in de wei?

  1. Pingback: Erfgoed loopt soms op vier poten « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s