De oude binnenstad van Rotterdam (filmpje)

Oosterkade in Rotterdam, 1920

Rotterdam had tot 1940 toch echt een oude binnenstad.

Rotterdam heeft veel kwaliteiten, maar daar hoort een oude binnenstad niet bij. Ik weet niet beter dan dat; ik ben ruim 35 jaar na het fatale bombardement op 14 mei 1940 geboren. Dat de havenstad ooit een bijna betonloos centrum heeft gehad, kan ik me nauwelijks voorstellen.

Natuurlijk was dat voor de Duitse aanval op de stad anders. Hoe Rotterdam er uitzag voor de oorlog is te zien op dit filmpje uit 1920.

Vooruitgang

Ach, de Rotterdamse mentaliteit kennende… Als het bombardement nooit had plaatsgevonden, hadden ze na de oorlog vast zelf een hoop afgebroken in het kader van de vooruitgang. Het is jammer dat er geen voice-over iets uitlegt bij het filmpje. Is er misschien een oudere Rotterdammer die me meer kan vertellen?

Nog een ander opmerkelijk detail: rond 1.25 op het filmpje zien we een bijna dodelijk ongeluk. Was dat de nationale sport in Rotterdam, voor de tram langsrennen zonder geschept te worden?

3 thoughts on “De oude binnenstad van Rotterdam (filmpje)

  1. Waarom zou dit blog zich focussen op Rotterdam. Het is een lelijke stad. Ga toch eens in Maastricht kijken of zo. Ben je daar wel eens geweest Ben?

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s