Woningstichting heeft spijt van renovatie bijzondere arbeidershuisjes

Sibbelpanden aan de Hoogte Kadijk

De panden staan er nu weer goed bij.

De Hoogte Kadijk is nou niet bepaald het meest spectaculaire deel van de Amsterdamse binnenstad. Hier stonden nooit veel sjieke grachtenpanden voor rijke kooplieden. Hier woonden en werkten de kleine luyden die die rijke kooplieden mogelijk maakten. Dit was het Rotterdam van Amsterdam.

Op deze plek staan de Sibbelwoningen. In 1828 verrezen ze hier voor de bewoners van nabijgelegen panden, die moesten wijken voor het entrepotdok dat toen werd aangelegd. Of voor de arbeiders van een brouwerij er tegenover, beweren anderen.

Verkrotten

Meestal woonden arbeiders in die tijd in verkrotte panden die de rijkeren niet goed genoeg meer vonden. Speciaal voor werklui gebouwde huizen zag je in de vroege negentiende eeuw niet vaak. Daarom zijn de Sibbelhuisjes zo bijzonder.

Om die reden was het zo jammer dat ze jarenlang leegstonden. Eigenares Sibbel liet ze in de jaren 60 verkrotten, totdat de stad de panden opkocht. Aanvankelijk zouden de huizen tegen de vlakte gaan. Protesten van bewoners redden de panden en woningcorporatie De Key kocht ze begin deze eeuw op. Na nog wat jaren leegstand zijn de panden grondig gerenoveerd en nu staan ze er fris bij.

Sloop
Sibbelpanden voor de renovatie

Jarenlang stonden de panden leeg.

Dat heeft 450.000 euro per pand gekost. Achteraf te veel, vindt Rob Haans van De Key. Nu zou hij hebben gekozen voor sloop en nieuwbouw, heeft hij volgens de site Nul20 deze week gezegd. Of voor rendabeler verhuur in de vrije sector.

Cachet

Gelukkig komt Haans te laat met dit inzicht; de Sibbelpanden zijn uniek en geven de Hoogte Kadijk de nodige cachet.

In Amsterdam, zeker in die hoek van de stad, staan genoeg lelijke woningstichtingflatjes. Bijvoorbeeld naast en tegenover de Sibbelpanden zijn die te vinden. Dat de panden zelf de sloopkogel bespaard zijn gebleven, is een mooie bijdrage aan het Amsterdamse stedenschoon. Daar mag De Key best trots op zijn.

Af en toe mogen ook mensen die geen hoge huur kunnen ophoesten in een mooi huisje wonen.

Bron foto: nul20, Flickr.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s