Nog twee kilometer over van Nederlands oudste kanaal

Vleutensche wetering

Het waarschijnlijk oudste kanaal eindigt bij Vleuten bij Utrecht.

Nederland ligt vol met sloten, grachten, kanalen en allerlei andere waterlopen die onze voorouders in de loop der jaren hebben gegraven. Ze konden er boten op laten varen en ze konden er mee afwateren. Wat is nou het oudste kanaal van Nederland?

Of de hunebedbouwers of het klokbekervolk of dat soort lui iets hebben achtergelaten op dit gebied, weten we niet. Die schreven nooit wat op. Dat deden de Romeinen wel, dus we weten dat er aan het begin van onze jaartelling al kanalen in onze streken lagen.

Bezighouden

“Om zijn soldaten bezig te houden, groef [veldheer Corbulo]  een kanaal van 23 mijlen tussen Maas en Rijn, om zo de gevaren van de oceaan te vermijden”, schreef de Romein Tacitus in 50 na Christus. Aan het kanaal lag de plaats Forum Hadianum, dat we nu kennen als Voorburg. De Rijn en de Maas liepen toen wel anders dan nu.

Van deze Corbulogracht is niets meer over, het is helemaal verzand. In de middeleeuwen is in dezelfde streek de Vliet gegraven. Die loopt toevallig een stuk over hetzelfde tracé. Maar om nu te zeggen dat de Vliet de Corbulogracht is, vind ik niet fair.

IJssel

Wellicht bestaat de Drususgracht nog wel. De Romeinse generaal Drusus wilde de Rijn met het Flevomeer, het huidige IJsselmeer, verbinden. Daartoe liet hij zijn soldaten in 12 voor Christus een kanaal tussen de huidige Rijn en de IJssel graven. Dat deel is nu bekend als de IJssel tussen Arnhem en Doesburg, waar het samenkomt met de Oude IJssel.

Dat is een mooi verhaal, maar het bewijs hiervoor is flinterdun. Dus kunnen we deze in de categorie Kroegpraat scharen. Dus dan hebben we nog geen Oudste Kanaal.

Gedempt

Een vaart waarvan we zeker weten dat het zeer oud is, is de Vleutense Wetering. Deze gekanaliseerde oude Rijnbedding is aangelegd rond 700, weten we uit kronieken. Het kanaaltje liep ooit vanaf waar nu ongeveer Hoog Catharijne ligt in Utrecht naar het dorp Vleuten. Zo ongeveer de helft van de wetering is tussen 1928 en 1935 gedempt.

Er is nog twee kilometer over van waarschijnlijk Nederlands oudste kanaal. Dat deel begint bij het spoor, loopt door het dorp Vleuten en eindigt bij het kasteeltje de Hamtoren. Pak de trein van Utrecht naar Den Haag, dan kun je het zien liggen.

Bron foto: Google Maps

2 thoughts on “Nog twee kilometer over van Nederlands oudste kanaal

  1. Pingback: Kasteeltoren kopen? Dit is je kans! | Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s