Hilton Amsterdam, een piepjong monument

Hilton-hotel in Amsterdam

Vooral de knik in het gebouw is bijzonder.

Het Amsterdamse Hilton-hotel prijkt sinds kort op de gemeentelijke monumentenlijst. Dat krijgt niet elk gebouw zomaar voor elkaar op de leeftijd van 49 jaar. Het betonnen gevaarte aan de Apollolaanuit 1962  is kennelijk bijzonder genoeg om behouden te blijven.

Dat is piepjong voor een monument. Goed, je kunt het gebouw mooi vinden of niet. Hoe dan ook is het een architectonisch hoogstandje van Huib Maaskant, die ook het prachtige wereldhandelsgebouw in Rotterdam op zijn naam heeft staan.

Moord

Vooral de knik in het gebouw maakt het Hilton in Amsterdam bijzonder. Maar natuurlijk ook de verhalen die aan het gebouw vastkleven. John Lennon en Yoko Ono hielden er hun bed peace in 1969. De minder vredige moord op topcrimineel Klaas Bruinsma vond er in 1990 zo’n beetje op de stoep plaats. En rocker Herman Brood sprong in 2001 van het dak van het hotel.

Kortom, het Amsterdamse gebouw is interessant genoeg om voor het nageslacht te bewaren, ondanks zijn relatief jonge leeftijd. Ook al zullen velen het vooral een massief, lelijk blok beton vinden. Ik ben aan het proberen het mooi te vinden, maar het lukt me nog niet echt heel goed.

Mijn persoonlijke smaak is geen maatstaf voor de Amsterdamse monumentenlijst. En dat is maar goed ook, denk ik.

Bron foto: Wikimedia

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s