Vooral interieur bedreigd Utrechts pand bijzonder

Hovenierswoning aan Van Zijstlaan te Utrecht

Het pand staat niet op de monumentenlijst.

Af en toe moet een karakteristiek gebouw wijken. De gemeente Utrecht wil een weg verbreden en daar moet een voormalige hovenierswoning voor weg. De buitenkant van het huis dateert uit 1925, het interieur uit 1875. Vooral dat laatste is bijzonder, stelt historievereniging Oud-Utrecht.

Verder zou het het enige historische pand in de omgeving zijn. Al deze argumenten ten spijt is er een busbaan gepland op zijn plek. Het gebouwtje kan worden verplaatst. Dat kost ruim een miljoen euro, blijkt uit stukken van de gemeente Utrecht. Of dat gaat gebeuren, is de vraag. Het pand staat niet op de monumentenlijst.

Tuinman

Als je de gemeente Utrecht moet geloven, wemelt het in en om de stad van dergelijke hovenierswoningen. Sjieke lui zetten ze  vroeger nogal eens achter in de tuin neer om de tuinman met zijn gezin te huisvesten. Misschien kan de stad het geld beter gebruiken voor de vele andere monumenten binnen haar grenzen.

Het bijzonderste is het interieur van het pand. Die kan blijkbaar makkelijk behouden blijven en dat moet ook gebeuren. Als de woning zelf op een nieuwe plek verrijst, zou ik dat zeker toejuichen. Maar ik zou er niet wakker van liggen als het niet gebeurt. Utrecht heeft spannendere monumenten. Als de binnenkant van de hovenierswoning maar bewaard blijft.

Excuus
Interieur hovenierswoning

Zolang het bijzondere interieur maar behouden blijft.

Omwonenden van de weg zijn kennelijk erg begaan met het lot van het huis. Waarschijnlijk willen ze gewoon geen brede weg vlak langs hun deur. Een ‘monument’ kan een prachtig excuus zijn. Veel zal het niet helpen; dat het pand in elk geval niet op die plaats kan blijven, heeft de gemeente vrijwel definitief besloten.

Bron foto’s: gemeente Utrecht

2 thoughts on “Vooral interieur bedreigd Utrechts pand bijzonder

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s