Dassen horen ook bij erfgoed

Dassen voelen zich wellicht niet meer thuis

Dassen voelen zich wellicht niet meer thuis

Ooit was Nederland een stukje van het onmetelijke eikenbos dat Noordwest-Europa bedekte. De rivieren en de relatief lage ligging zorgden op veel plaatsen voor een drassige ondergrond. Onder meer beren, wolven en oerossen bevolkten het land. Ook liepen er wat mensen rond te plonzen in de moerassen, maar dat waren er hooguit enige tienduizenden.

Hoe anders is het nu. Het meest dichtbevolkte land van de westerse wereld (op het Vaticaan en dat soort kleintjes na) ligt nu op deze plek. Van die eikenbossen is nauwelijks nog iets over, om maar te zwijgen van de oerossen en beren. En de laatste wolf werd in 1886 bij het Brabantse Heeze neergelegd, vertellen sommige bronnen.

Uitroeien

Wat zal staatssecretaris Henk Bleker terugverlangen naar die tijd. Gewoon uitroeien die rotbeesten, in plaats van beschermen. De CDA-politicus vindt beschermde diersoorten niet meer dan een lastige geldverspilling. Dassen, edelherten? Die komen in andere delen van Europa genoeg voor, dus waarom zouden we ze hier in stand houden?

De vraag is: in hoeverre horen wilde dieren bij ons erfgoed? Waarom drie korenwolven laten zieltogen in Limburg, terwijl er in Oost-Europa genoeg rondlopen? Natuurlijk, echte ongerepte natuur hebben we nauwelijks in Nederland. Eigenlijk alleen nog de Waddenzee.

Ruilverkaveling

De dieren die wij hier in het wild hebben, kwamen af op het cultuurlandschap dat we creëerden in de loop der eeuwen. Dat hebben we na 1950 grotendeels kapotruilverkaveld en nu voelen die dassen en andere beesten zich wellicht niet meer zo thuis hier. Dan maar letterlijk laten doodvallen?

Welnee. Natuurlijk kunnen we van Nederland niet één groot nationaal park maken. Natuurlijk moet er ook ruimte zijn voor een

Henk Bleker

Bleker is gewoon tegen natuur.

krachtige landbouwsector. Maar het aantal soorten zo laten verarmen zoals Bleker wil is niet meer verantwoord. Straks bestaat de natuur uit brandnetels en kraaien. Dat is net zo saai als een stad die bestaat uit beton en glas.

Koesteren
De laatste (semi-)wilde dieren herinneren ons nog aan de natuur zoals wij die ooit hadden. Laten we ze daarom zien als erfgoed en in elk geval proberen te koesteren.

Bovendien: de Westerschelde is een van de laatste redelijk bewaarde estuaria (riviermondingen) van Europa. Als Bleker consequent is, zou hij volgens zijn eigen redenering morgen de Hedwigepolder moeten openleggen. Dat doet hij niet. Bleker is niet voor Europees beleid, maar gewoon tegen natuur.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s