Fenomeen postkantoor (1799-2011) laat juweeltjes na

Postkantoor Amsterdam

Bij het oude hoofdpostkantoor (r) in Amsterdam vestigden de krantenredacties zich.

Naar het postkantoor, geld halen. Rond 1980 deed mijn moeder dat regelmatig en ik mocht mee. Een dame achter een grijs loket gaf mama dan een stapeltje bankbiljetten, dat in de portemonnee verdween. Erg spannend vond ik die mevrouw. Ze moest wel heel rijk zijn. En waarom werkte papa dan eigenlijk nog als mama zo geld bij het postkantoor kon halen?

Dit geld van de giro halen is vervangen door de pinautomaat. Brieven gaan vaak per e-mail en dit weblog gaat ook niet als blaadje door uw brievenbus. Het postkantoor, een fenomeen dat heeft bestaan sinds 1799, is uit de tijd. Het zij zo.

Contact

Al is het postkantoor zelf dood, veel van zijn jasjes zijn er nog. En dat zijn vaak prachtige gebouwen. Centrale punten in de stad of in het dorp, waar vanuit mensen communiceerden. Het contact met de buitenwereld.

In Amsterdam stond het pompeuze kantoor op de Dam. Al gauw gingen alle krantenredacties ernaast zitten, op de Nieuwezijds Voorburgwal. Alleen via het postkantoor kon je met het buitenland communiceren, via Post, Telegraaf en Telefoon.

Apenrots

Ook het kantoor in Utrecht aan het Neude, tot op het laatst in gebruik, is een indrukwekkend gebouw midden in de stad. Leuk is ook het oude postkantoor in Arnhem, ter plekke bekend als de Apenrots. Tot voor een paar jaar gewoon hoofdpostkantoor, nu een chique boekhandel.

Het Rotterdamse postkantoor

Het indrukwekkende gevaarte aan de Rotterdamse Coolsingel.

En zo zijn er nog tientallen prachtige oude postkantoren. Het prachtige art deco-gebouw aan het Maastrichtse Vrijthof. Het imposante gebouw aan het Groningse Munnikeholm. Het indrukwekkende, Rotterdamse gevaarte aan de Coolsingel.Ik kan nog wel uren doorgaan, zo. U weet er zelf vast ook wel een.

Chagrijnig
Arnhems postkantoor 'Apenrots'

Lokalo's noemen het Arnhemse postkantoor De Apenrots

Natuurlijk zijn er in de loop van de tijd ook heel wat nodige lelijke gebouwen verrezen. En natuurlijk ergerde je je ook wel eens rot als zo’n chagrijnige beambte geen zin had om mee te werken. Maar het had natuurlijk wel wat, zo’n gebouw.

Hoe zal mijn nu tweejarige zoontje over dertig jaar terugkijken op de pinautomaat? Misschien ook wel met weemoed. Maar ik denk niet dat er ooit erg veel pinautomaten op de monumentenlijst zullen verschijnen.

Oproep

Nog een oproep aan de lezer. Ja, aan u! Wie weet er nog meer mooie voormalige postkantoren? Ik wil graag zo veel mogelijk voorbeelden van schitterende gewezen PTT-gebouwen. U kunt hieronder reageren of u kunt mailen. Graag met een foto of een link naar een foto!

Onder de inzenders verloot ik een leuke, monumentale prijs!

2 thoughts on “Fenomeen postkantoor (1799-2011) laat juweeltjes na

  1. Pingback: Voortbestaan Selexyz goed voor monumentale panden « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s