Betonnen blokkendoos wellicht op Leidse monumentenlijst

Pand aan stationsplein

Het pand appeleert niet aan ons oud-Hollandsch gevoel.

Het voormalige belastingkantoor aan het Stationsplein in Leiden is voorgedragen als monument. Het pand zou eigenlijk moeten wijken voor woningbouw. Maar de Leidse monumentencommissie vindt het gebouw er te bijzonder voor.

Veel Leidenaren snappen er helemaal niets van. Er staan zoveel mooie gebouwen in de Sleutelstad. Waarom zouden we dan moeite doen voor een volgens velen lelijk stuk beton?

Klompjes en molentjes

Het naoorlogse gebouw doet inderdaad niet bepaald een appèl op ons oud-Hollandsche molentjes- en klompjesgevoel. Het is een betonnen blokkendoos. Volgens het Leidsch Dagblad vindt de zogenoemde monumentenselectiecommissie het een “mooi voorbeeld van naoorlogse bouwkunst”.

Wederopbouwarchitectuur is niet populair bij de meeste Nederlanders. We associëren het nogal eens met grauwheid, lelijkheid en onpersoonlijkheid. En ja, er staan steden vol met architectuur uit die tijd. Ga eens winkelen in Nijmegen, dan kun je daarna geen naoorlogse bouwkunst meer velen.

Lelijke tijd

Toch valt er zeker wat voor te zeggen om wel een aantal gebouwen uit die tijd te bewaren. Zeker als er in een bepaalde plaats weinig van staan. De ‘lelijke tijd’ is ook een deel van je geschiedenis.

Het feit dat het Leidse pand belastingkantoor is geweest, maakt het er niet populairder op. Ik kan me voorstellen dat zo’n groot, plomp gebouw in de weg staat midden in een stad. En heel mooi vind ik het eigenlijk niet.

Markant

Het hebben van een bepaalde schoonheid kan een belangrijke reden zijn om een pand op de monumentenlijst te zetten. Maar schoonheid is subjectief, dus eigenlijk een moeilijke reden. Het belastingkantoor is zeker een markant pand. Leiden zal er goed aan doen in elk geval een poging te wagen het pand te behouden.

Misschien kunnen er wel woningen in worden gebouwd. Een soort nieuwe Blauwe Aanslag.

Bron foto: Google Streetview

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s