Niet de spectaculairste Dudok, maar wel een Dudok

Wilbertschool in Hengelo

De Wilbertschool voor de brand.

Brand is een van de grootste vijanden van monumenten. Vlammen hoeven geen sloopvergunning aan te vragen. De Wilbertschool in Hengelo heeft zondagavond in lichterlaaie gestaan en de schade is aanzienlijk.

Gelukkig heeft de brandweer in de Twentse stad weten te voorkomen dat het pand helemaal in vlammen opging. Alleen de zolder is zwaar beschadigd. Het schoolgebouw dateert uit rond 1930 en staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Het is een ontwerp van Willem Dudok.

Autodidact

Autodidact Dudok is een van de grootste Nederlandse architecten ooit. Als Hendrik Berlage de Rembrandt van de twintigste-eeuwse Nederlandse architectuur is, dan is Dudok wel minstens een Hals, Steen of Vermeer.

De Wilbertschool is niet eens het meest spectaculaire ontwerp van Dudok. Dat is het adembenemende stadhuis van Hilversum. De in 1884 in Amsterdam geboren architect heeft vanalles ontworpen, tot aan Esso-pompstations aan toe.

Het Hilversumse stadhuis, door Willem Dudok

Het Hilversumse stadhuis is een van Dudoks meesterwerken.

Hilversum

Van die benzinestations zijn er twee bewaard gebleven, waarvan er één in Groningen staat. De meeste Dudoks per vierkante kilometer zijn in Hilversum te vinden. Daar woonde de meester zelf jarenlang, tot zijn dood in 1974. Dankzij hem is de Gooise stad voor architectuurliefhebbers een leuk dagje uit.

Het schoolgebouw is zeker het opknappen waard. Niet iedereen kan leren rekenen, gymmen en lezen in een heuse Dudok. En een minder spannend schilderij van Vermeer of Steen gooi je toch ook niet wag als er een krasje op zit?

Foto: Google Streetview, Ben Schattenberg

Tenslotte: de Wilbertschool in brand (bron: YouTube).


Advertenties

One thought on “Niet de spectaculairste Dudok, maar wel een Dudok

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s