Herbestemming, de nieuwbouw van de toekomst

Ingang Kruisherenhotel Maastricht

Herbestemming monument: hotel in voormalig Kruisherenklooster in Maastricht.

Leegstand is de grootste vijand van monumenten. Als een eigenaar niets met een pand doet, verpietert het en vervalt het. Een monumentaal pand moet – uitzonderingen daargelaten – een functie hebben. Een monument moet ook meedoen in deze tijd.

Daarom is deze vrijdag in de Limburgse hoofdstad het Manifest van Maastricht gelanceerd. Dit gebeurde op de Internationale Biënnale Leegstand & Herbestemming, gehouden door onder meer de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

Creativiteit

Het manifest is een oproep aan heel Europa om leegstand onder ogen te zien als sociaal en economisch probleem. Daarnaast roept het op om herbestemming van panden te bevorderen. Met een beetje creativiteit kun je leuke dingen doen met leegstaand vastgoed!

De gemeente Maastricht heeft als eerste zich gecommitteerd aan het manifest. Niet verwonderlijk; in die stad staan erg veel voormalige kloosters en kerken. Sommige daarvan hebben al een goede, nieuwe bestemming. Hotel, boekwinkelAndere wachten nog op een nieuwe taak.

Onnadenkend
Rijksbouwmeester Frits van Dongen

Rijksbouwmeester Frits van Dongen: "Er wordt veel onnadenkend gehandeld in Nederland."

Ook Rijksbouwmeester Frits van Dongen onderschrijft de standpunten op de biënnale “Er wordt veel onnadenkend gehandeld in Nederland”, stelt hij op de site van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Daar waar nieuwbouw komt, denkt niemand voldoende na over de vraag wat je met de al bestaande voorraad aan lege gebouwen zou kunnen doen, signaleert Van Dongen. “Dat vind ik in deze tijd van recessie niet te begrijpen en niet passend.”

Herbestemming is dan ook de nieuwbouw van de toekomst, vindt de Rijksbouwmeester. “Eerst kijken naar bestaande bouw, dan pas naar nieuwbouw.”

Bron foto's: Flickr, Wikimedia

 

 

Advertenties

One thought on “Herbestemming, de nieuwbouw van de toekomst

  1. Pingback: Ik mis de pionier van de herbestemming nu al « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s