De nachtmerrie van de sloop van een bijzonder gemaal

Gemaal 't Hooft van Benthuizen in Puttershoek

Het gebouw is in een slechte staat.

Erg jammer. Het gemaal ’t Hooft van Benthuizen in het Zuid-Hollandse Puttershoek krijgt geen gemeentelijke monumentenstatus. Dat heeft de gemeente Binnenmaas dinsdag besloten, meldt de site van RTV Rijnmond.

“Het gemaal verkeert in bouwkundig slechte staat en behoud of restauratie brengt zeer hoge kosten met zich mee. Subsidiemogelijkheden blijken onvoldoende te zijn”, zo vindt de gemeente waar Puttershoek onder valt. Sloop, dat is het plan van eigenaar NCB. Dat is een projectontwikkelaar die volgens zijn eigen website “nooit is gestopt met dromen”.

Onderscheidend

Monumenten die te maken hebben met waterhuishouding is echt iets wat onderscheidend is voor Laag-Nederland. Internationaal vermaarde sites als de molens bij Kinderdijk en het Woudagemaal bij Lemmer koesteren we als baby’s. Waarom het Puttershoekse gemaal uit 1870 nu wel gewoon mag verdwijnen… ’t Is blijkbaar te duur.

Het besluit van de gemeente is nog niet 100 procent definitief. Omwonenden trekken zich het lot van het gemaal, genoemd naar de initiatiefnemer, aan. Zij hebben een vriendengroep gevormd, die zich inzet tegen de sloop van het bijzondere monument. Hen wacht een nachtmerrie: zij trekken vooralsnog aan het kortste eind.

Belangrijk

’t Hooft van Benthuizen wordt door de Nederlandse Gemalen Stichting gerekend tot de belangrijkste historische gemalen van Nederland. Blijkbaar is dat niet voldoende om dit bijzondere gebouw tot het nageslacht te bewaren.

Renovatie te duur? Dat krijg je, als je een pand te lang verwaarloost. Het had gewoon niet zo ver mogen komen. Laten we hopen dat deze nachtmerrie voor alle liefhebbers van dit gemaal bedrog is.

Bron foto: Google StreetView
Advertenties

2 thoughts on “De nachtmerrie van de sloop van een bijzonder gemaal

  1. Pingback: Ik mis de pionier van de herbestemming nu al « Monumentje!

  2. Ik herken dat gemeenten soms met oogkleppen oplopen. Het is zo herkenbaar dat de gemeente zijn nek eens moet leren uit steken en ruimte creeeren voor nieuwe mogelijkheden en visie tonen. Maar politiek is nogal gericht op de korte termijn helaas.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s