SGP Staphorst: verbouwen maar!

Hebben straks alle Staphorster boerderijen kunststof kozijnen?

Hebben straks alle Staphorster boerderijen kunststof kozijnen?

Monumenten mogen best sporen van deze tijd hebben. Dat vindt de SGP in Staphorst. Daarom zet de grootste partij in de Overijsselse gemeente de subsidie voor gemeentelijke monumenten stop, maar leggen ze de eigenaren minder regels op als het gaat om aanpassingen aan hun huizen.

Op zich is dat laatste niet per se verkeerd. Als je in een huis van honderd jaar oud of meer woont, hoef je heus niet verplicht te zijn je te wassen met een lampetkan en elke morgen je po in de beerput te legen. Maar waar ligt de grens? Een extra zolderraampje moet misschien kunnen, maar hebben straks alle Staphorster boerderijen kunststof kozijnen?

Vaag

De partij blijft hierover een beetje vaag. “Onze redenatie is niet: geen geld dan ook geen eisen”, zegt Lucas Mulder van de SGP in de Meppeler Courant. “We willen regels versoepelen, meer duurzame keuzes mogelijk maken, met behoud van het historische beeld.”

Dat laatste geeft hoop, maar hoe ik die ‘duurzame keuzes’ moet interpreteren, weet ik niet. Duurzaam is een vaag containerbegrip. Beton is bijvoorbeeld best duurzaam, maar dat zal toch de bedoeling niet zijn? Toch binnenkort maar eens in Staphorst gaan kijken, zolang het er nog staat? Als iedereen een vrijbrief krijgt zijn monument maar raak te verbouwen, kan dat voor oude huizen rampzalige gevolgen hebben.

Fout

Hoe ver mag je gaan met een historisch pand? De grote fout die veel politici, tot aan staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra aan toe, maken, is zeggen “Als het beeld maar behouden wordt”. Vaak zitten de meest interessante historische elementen niet aan de voorgevel van een huis, maar juist in de kelders, de constructie of andere niet direct zichtbare elementen.

Een oud huis moet oud zijn. Of ze daar in Staphorst bewust van zijn, weet ik niet. Maar de Overijsselse gemeente heeft tot nu toe wel haar verleden goed weten te behouden. Ze is gezegend met ruim 300 rijksmonumenten en ongeveer even veel gemeentelijke monumenten.Dat geeft hoop.

Ideeën

De SGP is zelf een monument, dat wel iets meer sporen van deze tijd kan gebruiken. Deze oudste partij van Nederland dateert uit 1918 en heeft een aantal ideeën die zelfs van nog langer geleden zijn. Maar dat terzijde.

Advertenties

One thought on “SGP Staphorst: verbouwen maar!

  1. Wat ik erg jammer vind is dat er vaak kozijnen vernieuwd worden zonder van te voren een verantwoord kleuren onderzoek te doen. Mijn winkel is bv een monument maar ik kan de buitenkant nooit meer schilderen in de oorspronkelijke kleuren omdat er niets meer is om te onderzoeken.
    Zijn bewoners van monumenten wel bewust waar ze in wonen?
    Staphorst zou hun monumenten moeten koesteren …hoe was het ook alweer?
    goed rentmeesterschap…..

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s