Zo Nederlands is Sinterklaas niet

Oostenrijkse Sinterklaas met Krampussen

Duivels vergezellen de Oostenrijkse Sinterklaas.

Jongens, heb je ’t al vernomen? Sint is gisteren aangekomen in Dordrecht. Wat een prachtig, Oud-Hollandsch plaatje was dat! Mijn zoontje van twee heeft ademloos toegekeken. Typisch Nederlands, die ruigbebaarde Spanjaard met zijn allochtone helpers. Of niet?

De Vlaamse Sinterklaas lijkt erg veel op de Nederlandse versie. In Wallonië en grote delen van Frankrijk beweegt Saint-Nicolas zich voort op een betoverde ezel en heet zijn knecht geen Zwarte Piet maar Père Fouettard. In Oostenrijk en in Hongarije laat de Sint zich vergezellen door duivels, die Krampus(z) heten.

Santa Claus

Ook in Zwitserland, delen van Duitsland en Polen is de Goedheiligman geen onbekende. En de Kerstman, ook wel Santa Claus geheten, is een slap aftreksel van de Sint. Maar dat wist u ongetwijfeld al jaren. Nederland is, kortom, wat minder origineel dan zijn inwoners denken.

Sint en Piet rond 1880

Zwarte Piet was vroeger alleen en minder aardig dan nu.

Is er dan echt niets authentiek Hollands aan onze Sint? Eigenlijk vooral wat details, zoals het uiterlijk van de heilige en zijn helpers. En het feit dat de Sint hier wekenlang rondloopt, terwijl in de meeste andere landen hij alleen de nacht van 5 op 6 december de kinderen verblijdt.

Knuffelbaar

Ook vieren we het hier wat intenser dan in andere landen, zo lijkt het. De Zwarte Pieten zijn verder een stuk knuffelbaarder dan zijn diabolische collega’s in het Oosten. Dat was vroeger trouwens ook anders, vertelde mijn oma ooit. Een klein eeuwtje terug was ook Zwarte Piet – toen nog alleen – wat minder aardig dan nu.

Pieterbaas leek toen duidelijk meer op Krampus dan nu. Waarschijnlijk hebben beide figuren dezelfde oorsprong: symbool van duistere krachten die door de goede, heilige man is overwonnen en geknecht. Dat de huidige vrolijke Pieten hier zo ver vanaf staan, dat is wel typisch Nederlands.

Lees ook: Zwarte Piet is een Duitser

3 thoughts on “Zo Nederlands is Sinterklaas niet

  1. Pingback: Zwarte Piet is een Duitser « Monumentje!

  2. Pingback: Een edelman is geen panda « Monumentje!

  3. Pingback: Zet Zwarte Piet in elk geval op de werelderfgoedlijst « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s