Laatste SS-barak Vught gered

Buitenkant Kamp Vught in 1945

Kamp Vught in 1945

De laatste echte barak van Kamp Vught is gered. Een stichting heeft genoeg geld bij elkaar geharkt om het pand in het Brabantse kamp te behouden. Vanaf 2013 moet het gebouw open zijn voor publiek, meldt Omroep Brabant.

Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals de oprichters het kamp in Vught noemden, werd gesticht in 1942 en was het enige SS-kamp buiten Duitsland. De SS’ers hebben er gedurende de Tweede Wereldoorlog gruwelijke wreedheden gepleegd. Na de oorlog fungeerde het vooral als huisvesting voor Molukse militairen en hun families.

Die trokken later weg en de meeste barakken verdwenen in 1992. Barak 1B, zoals het behouden gebouwtje heet, heeft lang dienst gedaan als kerk. Eerst voor Duitse gevangenen in het kamp, later voor de Molukkers. Zo heeft de barak, oorspronkelijk bedoeld als postkamer en kampwinkel, de slopershamer weten te ontwijken.

Simpeler

De stichting Barak 1B heeft ruim 700.000 euro weten te vergaren. Helaas iets minder dan de 8 ton die eigenlijk nodig was. De restauratie zal dan ook ietsje simpeler worden uitgevoerd dan gepland.

Maar het is de stichting gelukt om zonder subsidie van het ministerie het geld bij elkaar te krijgen. En dat is een prestatie van formaat. De laatste barak zal ons blijvend herinneren aan de SS-ellende uit de laatste Wereldoorlog.

 

3 thoughts on “Laatste SS-barak Vught gered

  1. Wisten jullie dat er nog best veel Molukkers in het ‘Konzentrationslager Herzogenbusch’ oftewel Kamp Lunetten Vught wonen? In dit artikel staat dat de meeste Molukkers zijn weggetrokken zodat het lijkt alsof er geen Molukkers meer in het kamp wonen. Zelf woon ik nog in het Kamp Vught en het bevalt me prima en als ik ergens naar een (Partij-) bijeenkomst ga in Vught en iemand uit Vught vraagt waar ik woon en in antwoord dat ik in het Lunetten Kamp woon dan kijken ze me zo verbaasd aan en hebben altijd als commentaar: ‘bestaat die nog?’ Dus lezers/lezeressen, wij, de 1e, 2e, 3e, 4e en hopelijk nog meer generaties Molukkers wonen er nog en willen er graag blijven wonen.

    Een Molukse kampbewoonster.

  2. Pingback: Laatste SS-barak Vught gered - erfgoed nieuws

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s