We danken onze bodem en mentaliteit aan de waterschappen

Hoogheemraadschapshuis in Leiden

Het Gemeenlandhuis, ooit de thuisbasis van Nederlands oudste bestuursorgaan.

Zo af en toe komt het weer bovendrijven: schaf de waterschappen af. De gemiddelde kiezer zegt het toch weinig, vinden veel politieke partijen. Ik persoonlijk ben erg blij dat er een soort van bestuurslaag bestaat die ervoor zorgt dat de Rijn niet mijn tuin in stroomt. Maar wat velen ook vergeten: de waterschappen zijn de basis van dit land.

Nederland is een waterland, altijd al geweest. Als er nooit instanties hadden bestaan die met water om konden gaan, waren we een moerassig, Duits deltagebied geweest. Zelfs grote delen van het relatief hooggelegen Limburg waren niet bewoonbaar geweest.

Middeleeuwen

En daarom zijn in Nederland de eerste waterschappen al ontstaan in de middeleeuwen. Het nu nog bestaande Hoogheemraadschap van Rijnland bestaat al sinds 1255. Dat is dus een stuk ouder dan – zeg eens wat – de provincie Noord-Brabant of de VOC.

De waterschappen hebben de inwoners van het drassige land altijd gedwongen te overleggen over de waterhuishouding. Een dijk in je eentje leggen en onderhouden, dat kan niet. Zo staan de schappen aan de wieg van ons poldermodel en dus de Nederlandse mentaliteit van overleg en egalitairisme.

Henk en Ingrid

Kortom, we hebben de bodem waarop we rondlopen en onze mentaliteit aan die waterschappen te danken. En dan willen we ze opheffen omdat ‘Henk en Ingrid’ niet weten waar die schappen precies mee bezig zijn? Dan moeten die beter gaan communiceren, dat wel.

Maar ze opheffen zou de geschiedenis van Nederland onrecht aandoen. Het paleis op de Dam breek je ook niet af. Plus: ik houd mijn voeten graag droog en ook daar wil best wat belasting voor betalen.

Advertenties

One thought on “We danken onze bodem en mentaliteit aan de waterschappen

  1. Henk en Ingrid kennen geïnspireerd door de non erudiet Geert maar een ding ‘hun eigen belang’.
    Misschien dat een geromantiseerd verhaal in een televisieserie wat kan doen om een beetje beeld te krijgen.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s