Keldermansen bouwden zandstenen gebouwen om mee te pronken

Stadhuis Zoutleeuw (B)

Stadhuis in het Vlaams-Brabantse Zoutleeuw van Rombout Keldermans.

Oude gebouwen waren ooit nieuw. Wie bouwden die monumenten eigenlijk? Vandaag deel 2 van een serie: de familie Keldermans.

Wie was nou Neerlands eerste architect? Een Drentse hunebedbouwer? De eerste van wie we weten dat hij bewust gebouwen ontwierp, was Jan Keldermans. Hij was de eerste koning van de late gotiek.

 En wat is een koning zonder prinsen, zonder troonopvolgers? Jan was de stamvader van een heel geslacht van bouwmeesters. De Keldermansen, oftewel de Van Mansdales, waren als zodanog actief van de veertiende tot de zestiende eeuw.

Productief

Natuurlijk is het dubieus deze productieve familie als Nederlands te bestempelen. Ze kwamen uit het graafschap Brabant, wat nu slechts voor een deel bij Nederland hoort. Wel hebben veruit de meeste Keldermansen in de Noordelijke Nederlanden hun sporen nagelaten en hebben veel van hen er ook gewoond. Ook was de grens tussen wat we nu Nederland en België noemen veel vager dan nu.

Stadhuizen

Zo was de in 1393 geboren stamvader Jan lange tijd actief in Leiden. Samen met zijn zoon Jan werkte hij onder meer in Middelburg en Gouda. In beide steden waren ze medeverantwoordelijk voor de prachtige stadhuizen.

In de Zeeuwse hoofdstad was het echter Antoon die het meest verantwoordelijk was voor het stadhuis. Antoon was de zoon van Jan juniors broer Andries. Die heeft onder meer weer aan de wieg gestaan van de grote kerk in Alkmaar.

Zandsteen
Jan en Jan werkten aan het Stadhuis van Gouda.

Jan en Jan werkten aan het Stadhuis van Gouda.

Het zou te ver voeren om alle Keldermansjes op te sommen en al hun bouwwerken op te noemen. De geesteskinderen van het roemruchte bouwmeestersgeslacht zijn vaak wel te herkennen. Late gotiek in witgrijs zandsteen, dat is vaak van de hand van een Keldermans. Ze zijn veel in het oude graafschap Brabant te vinden, maar ook in Zeeland en de Hollanden.

En ze bouwden prestigieuze kerken, stadhuizen en andere gebouwen om mee te pronken. De laatse Keldermans, Marcelis, stierf in 1557 in Utrecht. Van de hand van deze is niet veel overgebleven. Zijn ontwerp Vredenburg werd al in 1577 door het Utrechtse volk gesloopt.

Foto's: Ben Schattenberg, Wikimedia

 

 

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s