Bijzonder verleden redt onopvallend boerderijtje nog niet

Erg bijzonder is het pand op zich niet. Wel leuk.

Erg bijzonder is het pand op zich niet. Wel leuk.

Erg bijzonder is het boerderijtje in het Noord-Hollandse Wijdenes op het oog niet. Ja, het is een leuk pand, zo te zien jaren 20 of 30 en het kan wel  wat onderhoud gebruiken. Van de gemeente Drechterland moet het verdwijnen.

Daar zijn veel bewoners van het dorp aan het IJsselmeer woest over. Op de daklijst van het woonhuis prijkt het opschrift ’40Sally45′ en dat is niet voor niets. Onder de codenaam Sally konden verzetsmensen hier hun wapens en munitie ophalen.

Gierkelder

Meer dan dertig ton aan wapens en voedsel voor het verzet werd hier verstopt onder het hooi, op zolder en de gierkelder van de boerderij, vertelt Aagje Buij in de Telegraaf. Zij is een van de bewoners van Wijdenes die zich het lot van het pand aantrekt. “Iedereen in het dorp weet van het verleden, juist de zeventigers en tachtigers. Het leeft enorm.’’

Boerderij Sally zelf is in slechte staat en er is geen geld voor restauratie, stelt de gemeente. Het huis heeft nooit op een monumentenlijst gestaan en door dit geldgebrek zal het er ook niet van komen. Dus mag het weg. Dat heeft de bestuursrechter maandag besloten.

Plaquette
Op de daklijst staat '40Sally45'.

Op de daklijst staat ''40Sally'45'.

Natuurlijk is zo’n pand waar het verleden echt geleefd heeft spannender dan alleen bijvoorbeeld een plaquette op de gevel van een nieuw huis met als opschrift ‘hier stond ooit…’ Zoiets hangt al bij Sally om de hoek en daar wordt niemand echt blij van.

Het zou dan ook mooi zijn als het boerderijtje behouden zal blijven. Als de bewoners van het dorp dit echt belangrijk vinden, dan zullen ze er wat voor moeten doen. Haal zelf het geld voor de renovatie op! Mensen, niet klagen, maar geld harken!

Metaal

Wees creatief. Organiseer een benefietconcert of maak met zijn allen een Wijdenesser naaktkalender of zo. Of ga graven achter de boerderij en kijk of er nog munitie ligt. Dat metaal schijnt tegenwoordig heel wat op te leveren…

Hoe dan ook, Buij roept in het Telegraaf-artikel “We laten het er niet bij zitten.” Ik ben benieuwd.

Advertenties

3 thoughts on “Bijzonder verleden redt onopvallend boerderijtje nog niet

  1. Pingback: Definitief einde oorlogsmonument Sally « Monumentje!

  2. Pingback: De Hollanders braken de Friezen pas in 1297 « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s