Creatieve verkrachting brengt beetje grandeur in Veenendaal

Pand van Rijkoompje, hoofdstraat

‘Rijkoompje’ zoals het was, is en wordt.

Het blijst van allemaal/Word ik van Veenendaal. Deze tekst zong troubadour Joop Visser ooit over de Utrechtse plaats. Waarom hij blij is? Omdat hij niet in die plaats hoeft te wonen.

Of ik het met Visser eens ben, weet ik niet. Ik ken van Veenendaal alleen station De Klomp vanuit de trein. Veel monumenten heeft het niet, dus zo veel mis ik er waarschijnlijk niet aan.

Creatief

Maar ze zijn er wel creatief met één monument. Het is een huis uit 1906, lokaal bekend als het pand van Rijkoompje. De Veenendaler die de villa bouwde, was rijk in het buitenland geworden. Vandaar die naam.

Van die grandeur was al jaren niets meer over. Op de begane grond lagen al lelijk uitgebouwde winkelpuien, die het zicht aan het pand ontnamen. De bovenverdieping was verkrot en dichtgetimmerd. Nu krijgt Veenendaal een nieuw stuk centrum.

Poort

En wat gebeurt er met ‘Rijkoompje’? De toch al verwoeste benedenverdieping wordt gesloopt. Erachter verrijst een winkelcentrum. En de bovenverdieping mag de poort tot dat centrum vormen.

Moord en brand, schreeuwen lokale monumentenliefhebbers. En inderdaad, van het monumentale pand blijft bar weinig over. Een eeuw lang heeft het Veenendaal zien uitgroeien tot een flinke plaats, maar nu wordt het het slachtoffer van diezelfde vooruitgang.

Eye-catcher

Maar er is ook goed nieuws. Wat er over is van het pand, komt nu wel beter tot zijn recht. Werd het eerst aan het oog getrokken, nu wordt het een heuse eye-catcher. De grandeur komt een klein beetje terug. Dat kan een plaats als Veenendaal prima gebruiken, zou ik zo denken.

Het pand wordt verkracht. Dat is zeker waar. Maar ik vrees dat het alternatief sloop is. Het winkelcentrum op die plek komt er hoe dan ook en we weten allemaal hoe projectontwikkelaars zijn. Laten we deze zegening dan maar tellen.

Lees ook: Ooit een herenhuis, nu een poort

Lees ook: Over vijftig jaar weer monument?

3 thoughts on “Creatieve verkrachting brengt beetje grandeur in Veenendaal

  1. Pingback: Over vijftig jaar wellicht weer monument? « Monumentje!

  2. Pingback: Ooit een herenhuis, nu een poort « Monumentje!

  3. Pingback: Spijkenisse wil af van een van zijn weinige historische panden « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s