Goedkope monumentenlening nu ook voor niet-woonhuizen

Halbe Zijlstra

Halbe Zijlstra: "We weten uit ervaring dat de regeling werkt."

Eigenaren van monumentale panden als kerken en fabrieken kunnen vanaf volgend jaar goedkoop lenen als zij hun eigendom willen restaureren. Dat meldt de site van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). De constructie bestaat al een tijd voor woonhuismonumenten.

Volgens staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra is de regeling voor woonhuizen een succes. “We weten uit ervaring dat deze regeling werkt. Daarom gaan we hem uitbreiden naar alle soorten monumenten”, zegt de VVD’er.

Restauratiefonds

De lage rente moet eigenaren stimuleren monumentale panden als fabrieken en kerken te onderhouden. De goedkope leningen zijn aan te vragen bij het Nationaal Restauratiefonds. Voor deze zogeheten restauratiefondsplus-hypotheek stelt Zijlstra vanaf 2012 jaarlijks zo’n 17 miljoen euro beschikbaar.

Net als bij de bestaande Restauratiefonds-hypotheek worden de Restauratiefondsplus-hypotheken gefinancierd met geld uit een zogenoemd revolving fund. Dat betekent dat de rente en aflossing weer in het fonds terechtkomen, zodat dit daarmee weer nieuwe hypotheken kan verstrekken.

Advertenties

One thought on “Goedkope monumentenlening nu ook voor niet-woonhuizen

  1. Ik vraag me af wat het addertje onder het gras is. Die Zeilstra houdt niet van cultuur, want het levert niet direct iets op. Waarschijnlijk misbruikt hij dit als smoes om straks andere subsidies te kunnen afschaffen. Ik moet nog zien of de monumenten in Nederland hierop vooruit gaan. Het zou de eerste keer zijn dat iets cultureels erop vooruit gaat dankzij die Zeilstra.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s