Spijkenisse wil af van een van zijn weinige historische panden

Pand Geldtelder in Spijkenisse voor de brand

Voor de brand stond het pand al jaren leeg.

Geldtelder is een leuk pand. A-symmetrisch zadeldak, aanbouw aan de achterkant… zoveel zijn er niet meer van deze. Zeker niet in een plaats als Spijkenisse, dat nog minder rijksmonumenten telt dan Almere.

Dus zou zo’n gemeente zo’n pand moeten koesteren, zou je denken. Dat is niet waar. De gouden regel lijkt hier eerder te zijn: hoe minder monumenten zo’n plaats heeft, hoe minder ze van erfgoed schijnen te houden.

Het negentiende-eeuwse pand, lang bewoond door vlasverbouwersfamilie Geldtelder, heeft wel wat moeten doorstaan. Leeg staat het al jaren. Verslaafde daklozen hebben het gebruikt om te schuilen voor de kou, met alle gevolgen van dien. In januari dit jaar heeft het zelfs in brand gestaan.

Andere plannen

Bovendien heeft de gemeente duidelijk andere plannen met de ruimte. “Het college stelt echter dat het pand door de brand te ernstig is aangetast. De gemeente zegt de eigenaar niet te kunnen dwingen het pand te herstellen. Tenslotte staat het pand de verdere ontwikkeling van het Pleintje Versteeg in de weg”, heet het in lokale media.

Er is nog een sprankje hoop: de lokale partij LPF (een monument op zich) zet zich in voor het behoud van het pand. Met deze Lokale Politieke Federatie zijn er een heel aantal burgers die het willen opnemen voor het oude huis. Dit initiatief zal de gemeenteraad op 1 december bespreken. Voor het behoud van het pand kan iedereen hier tekenen.

Bestaansrecht

Het college van B en W wil duidelijk van het pand af om zijn eigen plannen te kunnen verwezenlijken. Dus krijgt het uit de hand gelopen dorp op die plek iets wat overal in Nederland zou kunnen staan en verliest het weer iets eigens. Daarmee raakt het ook weer een klein stukje van zijn eigen bestaansrecht kwijt.

Ze proberen niet eens iets origineels te verzinnen, zoals in Veenendaal. Een stad of dorp heeft een geschiedenis en moet dat laten zien. Zonder wat eigen monumenten degradeert Spijkenisse tot een wijk van Rotterdam. Dan wordt dat college, dat zo omspringt met het verleden, gelukkig ook overbodig.
Advertenties

3 thoughts on “Spijkenisse wil af van een van zijn weinige historische panden

  1. Spijkenisse wordt door sommigen gezien als een openluchtmuseum van de 20ste eeuw als het gaat om architectuur. In 50 jaar is er zoveel gebouwd in Spijkenisse dat de stad in de jaren zeventig de ere-titel “wereldkampioen bouwen in het weiland” verwierf.

    De keerzijde van de medaille is dat anno 2011 Spijkenisse haast alle oude architectuur sporen uitgewist heeft ten behoeve van de nieuwbouwdrift. De Stationsstraat als één van de oudste straten van Spijkenisse is misschien wel de lelijkste straat van Nederland geworden door een allegaartje van onsamenhangende gebouwen met verschillende bouwstijlen.

    Spijkenisse wordt in 1231 voor het eerst genoemd. Toen was de naam ‘Spickenisse’, hetgeen betekent een vooruitstekend stuk land in het water. In die tijd leefde ook Arnoldus Spiker, die mogelijk familie was van de heren van Putten. Het is een andere verklaring voor het ontstaan van de naam Spijkenisse. Maar de geschiedenis gaat veel verder. Al 5000 jaar geleden hebben mensen stappen gezet op de bodem van Spijkenisse. Onder het oppervlak van de wijk Vriesland liggen de oudst bekende bewoningssporen van Spijkenisse. Op een iets hogere en drogere strook langs een vroegere kreek werd 5000 geleden gewoond.

  2. Pingback: Een absurde reden om een huis te slopen « Monumentje!

  3. Pingback: Overijsselse monumentenverpester krijgt voorwaardelijke straf « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s