Mysterieus Roermonds kapelletje is bijzonder straatmeubilair

Kapelletje aan de Kapellerweg

Wie het kapelletje ontworpen heeft, weet niemand meer.

Het is een charmant monumentje, dat kapelletje aan de Kapellerlaan in Roermond. Opgetrokken uit mergelsteen, uitgevoerd in krullerige neogotiek. Hoe kan het ook anders in de geboortestad van Pierre Cuypers.

Of Cuypers of iemand anders het kapelletje heeft ontworpen, weet eigenlijk niemand meer. Het bouwsel heeft geen naam en staat bekend als Kapelletje aan de Kapellerlaan. Over de geschiedenis zijn behoorlijk wat raadsels. Eigenlijk een best mysterieus kapelletje.

Straatmeubilair

In de kapel hangt een kruisbeeld, boven de ingang staat IHS. Dat staat voor Iesus Hominem Salvator: Jezus, redder der mensen. Het is eigenlijk meer straatmeubilair dan een echt pand. Wat dat betreft zijn wegkapellen de kabelkastjes van Limburg.

Sinds deze week prijkt de van rond 1874 daterende kapel op de Roermondse gemeentelijke monumentenlijst. Het verbaast velen dat dat er nog niet opstond. Maar ach, het ding staat er nog. Dus waar maken we ons druk om.

Ernst Casimir
Ernst Casimir

Stierf Ernst Casimir hier?

De ligging is mooi, aan de plek waar het riviertje de Roer de Limburgse stad binnenstroomt. De Kapellerlaan is overigens niet genoemd naar dit bouwseltje. De straatnaam verwijst naar de veel grotere Kapel in het Zand, dat aan het einde van de laan te vinden is.

Het verhaal gaat dat deze kapel staat op de plek waar in 1632 een Spaanse kogel Oranje-neef Ernst Casimir doodde. Waarom ze dan voor deze protestant 250 jaar na zijn dood een katholieke kapel hebben opgericht, is me een groot raadsel. Maar Roermond is hoe dan ook een bijzonder monumentje rijker. Al hadden ze het al zo’n 140 jaar.

Kapelletje aan de roer

De kapel is mooi gelegen aan de Roer.

Foto's: Google Streetview, Wikimedia
Advertenties

One thought on “Mysterieus Roermonds kapelletje is bijzonder straatmeubilair

  1. Pingback: Stutten voor Roermondse kapel « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s