Overijsselse monumentenverpester krijgt voorwaardelijke straf

Welle in Deventer

P.O. beschadigde panden in de Deventer binnenstad (niet per se deze op de foto).

De 64-jarige P.O. heeft een flinke waarschuwing van de politierechter in Zwolle gekregen. Dat meldt dagblad De Stentor. De bewoner van het Overijsselse Schalkhaar kreeg 25.000 euro boete voorwaardelijk opgelegd voor het deels afbreken en onherstelbaar beschadigen van monumentale panden in Deventer.

De uitspraak volgt de eis van de officier van justitie. O. heeft inmiddels al een dwangsom van 25.000 euro aan de gemeente betaald. De rechter en openbaar aanklager willen met een flinke voorwaardelijke staf voorkomen dat de man opnieuw in de fout gaat.

Zonder vergunning

De Schalkhaarder ‘restaureert’ regelmatig monumentale panden. Hij brak in 2009  een monumentaal pand aan de in de Deventer binnenstad gedeeltelijk af, zonder vergunning. Ook beschadigde hij beschermde panden op andere plaatsen in het oude centrum onherstelbaar door onder meer één bouwwerk te splitsen in drie appartementen en de gewelven te pleisteren.

Ik vrees dat er in Nederland tientallen P.O.’s rondlopen die nooit gepakt worden en die zelfs gemeentes besturen. Als justitie daar eens wat aan zou kunnen doen…

Foto: Google Streetview

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s