Zet Zwarte Piet in elk geval op de werelderfgoedlijst

Bijenkorf-etalage Sinterklaas

Sinterklaas wordt al jaren geëxploiteerd

Sinterklaas moet als typisch fenomeen van de Lage Landen op de werelderfgoedlijst. Dat vinden een aantal personen, dat zich Sint-Nicolaasgenootschap (SNG) noemt. Dat doet me denken aan journalist Jort Kelder, die samen met historicus Harry Veenendaal een slordige drie jaar terug pleitte voor het op dezelfde lijst zetten van de Elfstedentocht.

Wat heb je eraan om zo’n traditie op deze lijst te zetten? Kelder en Veenendaal waren bang dat het Friese schaatsevenement ten prooi zou vallen aan de commercie. Een plaatsing op de Unesco-lijst zou ervoor moeten zorgen dat het feest blijft zoals het is.

Exploitatie

Exploitatie van Sinterklaas voorkomen, daar zijn we al veel te laat mee. En dat is ook niet zo erg; gun die arme winkeliers ook eens wat. Het is in elk geval niet zo dat het fenomeen Sinterklaas in de gevarenzone zit. Begin jaren 90 dreigde de Kerstman de Sint te verdringen, maar de laatste jaren leeft de goedheiligman weer, sterker dan ooit.

Dat Sinterklaas op zichzelf niet typisch iets is voor onze streken, is bekend. Tot ver achter de Karpaten kloppen bij veel kinderen het hart vol verwachting als de goedheiligman met cadeautjes komt. Wat dat betreft is het een beetje vreemd om het feest als authentiek Neder-Belgisch erfgoed te claimen.

Piet

Wat is wel typisch iets van hier? De sinterklaasrijmpjes, de schimmel, de stoomboot en natuurlijk het mooiste jaarlijkse heikele punt: het uiterlijk van Sints knecht Piet. Wat is Nederlandser dan die jaarlijkse discussie over het racistisch gehalte van de zwarte helper? Dat is al mooie folklore op zich.

Dus laten we vooral Zwarte Piet op de erfgoedlijst zetten, dan heeft Nederland in elk geval weer iets om zich druk over te maken. Net zoals dat we elk jaar weer wekenlang elkaar bezighouden met de vraag of het ijs rond Bartlehiem dik genoeg is, om uiteindelijk toch niet te gaan schaatsen.

Foto: Flickr

2 thoughts on “Zet Zwarte Piet in elk geval op de werelderfgoedlijst

  1. Pingback: Zwarte Piet is een Duitser « Monumentje!

  2. Pingback: Meldpunt immaterieel erfgoed: zet uw evenement op de lijst! « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s