Brand in Kampen verwoest twee bijzondere rijksmonumenten

Oudestraat 8 en 10, Kampen

Misschien dat de gevels nog kunnen worden gered.

Op Google StreetView staat de Kamper schoenenwinkel er nog fris bij. Maar de afgelopen dagen heeft er in het pand een flinke brand gewoed. Het huis zelf kan als verloren worden beschouwd, de gebouwen er omheen zijn zwaar beschadigd.

Natuurlijk een ramp voor de winkelier en de bewoners (en hopelijk ook verzekeraars), die flink de klos zijn. Maar zeker ook een aderlating voor de monumentenliefhebber. Er is een stuk historie verloren gegaan.

Rijksmonument

Het pand aan Oudestraat 10, waar de brand is ontstaan, is waar schoenenwinkel Ziengs was gevestigd. Het rijksmonument dateert uit de zeventiende, deels uit de achttiende eeuw. Een negentiende-eeuwse gevel met pleisterwerk sierde het pand.

Ook nummer 8 kunnen we vergeten. In dit eveneens rijksmonumentale gebouw zat kledingwinkel Witteveen. Dit gebouw was net als zijn buurman deels zeventiende en deels achttiende eeuws met een negentiende-eeuwse witte gevel. Beide gebouwen zijn om veiligheidsredenen al deels gesloopt.

Hofstraat 9, Kampen

Geen monument, toch jammer.

Verwoest

Misschien dat de gevels gered kunnen worden. Maar die waren nou juist minder spannend. De echte oude delen van het pand zijn verwoest en gewoon weg.

De brand is ook overgeslagen naar de achterburen aan de Hofstraat. Dat gedeelte is geen rijksmonument, maar was een schattig, vooroorlogs huisje. Ook jammer. Deze panden zijn weg en krijgen we nooit meer terug.

Om maar te zwijgen over de deels middeleeuwse panden die om en nabij de brandhaard staan. Ook die hebben stevige schade opgelopen.

Foto's: Google Streetview

One thought on “Brand in Kampen verwoest twee bijzondere rijksmonumenten

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s