Een absurde reden om een huis te slopen

Pand Geldtelder in Spijkenisse voor de brand

Er is vast wel iets leuks bij te bedenken.

Voor het Spijkenisser pand Geldtelder is steeds minder hoop. Weinig raadsleden in de Zuid-Hollandse plaats willen het negentiende-eeuwse gebouwtje behouden. Ook van de lokale stichting Oud & Nieuw Spijkenisse moet het oude huis het niet hebben.

“Het stichtingsstandpunt is dat zij zich kunnen vinden in het standpunt van het College om het pand niet op te nemen op de lijst van voorlopige gemeentelijke monumenten. Het pand heeft zeker enige historische waarde, maar als het straks solistisch zou staan aan het einde van een fraai nieuw wooncomplex van hedendaagse vormgeving, denken zij niet dat dit zou passen in de omgeving.”

Absurd

Dat zegt de voorzitter van de stiching, volgens lokale krant De Echo. Ik wrijf in mijn ogen en lees de alinea nog eens. Het staat er echt.

Een monumentaal pand mag dus wijken omdat het niet past bij een gebouw dat er nog niet staat? Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse, dit meen je toch niet? Te weinig geld beschikbaar om een pand te herstellen, dat argument snap ik. Maar dit standpunt is absurd.

Plempen

Veel gemeentes hebben er in de loop van de tijd geen been in gezien hypermoderne panden in historische binnensteden neer te plempen. Geen welstandscommissie die daar wat over heeft gezegd, blijkbaar. Maar andersom zou ineens niet kunnen? Dat gaat er bij mij gewoon niet in.

Een bestaand pand inpassen in een nieuw complex is juist een mooie uitdaging voor een architect. Verzin wat leuks en maak er wat moois van. Die eurobruggen bewijzen dat er best iets spannends kan worden bedacht in Spijkenisse!

Deze tijd

Ik weet niet of Oud & Nieuw Spijkenisse wel eens in een moderne wijk is geweest. Maar het valt me op dat de bouwstijl de laatste tien jaar erg hangt naar het ouderwetse. Ook dat is vormgeving van deze tijd. Dat kan prima samen met een negentiende-eeuws pand, dunkt me.

Voorstanders van het behoud van Geldtelder geven de strijd niet op. Ik wens ze succes.

Lees ook: Spijkenisse wil af van een van zijn weinige monumenten

Advertenties

2 thoughts on “Een absurde reden om een huis te slopen

  1. Er zijn vele absurde redenen te bedenken waarom monumenten moeten wijken. Zo moet van de Meru-organisatie in Vlodrop bij Roermond het Kulturkampff-klooster St. Ludwig, een rijksmonument, wijken omdat het niet op de juiste oostelijk richting ligt (althans dat is het officiele argument). En in Roermond zelf worden twee grote rijksmonumenten momenteel samenge-voegd tot Ondernemershuis Limburg. Prima. Maar waarom moet daar dan een derde rijksmonument voor wijken? Juist ja, om parkeerruimte te creeeren! De tientallen plaatsen die er al zijn zijn kennelijk niet genoeg, dus moet dit bijzondere pand wijken voor enkele plaatsen extra!

  2. Pingback: Spijkenisse wil af van een van zijn weinige historische panden « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s