Liefde voor overbodige Drentse kerkjes

De verdwenen kerk in Drouwenermond

De liefde van de schrijvers kwam te laat voor het kerkje in Drouwenermond.

Gods huisjes is een rommelig, maar goed leesbaar boek over kleine Drentse kerken van na 1800. Ben Schattenberg heeft het boek gelezen en is ook nu aangestoken met het Drentsekerkjesgevoel. 

Een kapperszaak met de toepasselijke naam Capelli. Een schietbaan. Een kinderdagverblijf. Schuren. Woonhuizen. Drenten kunnen vaak wel een oplossing bedenken voor de misschien wel honderd voormalige kerkjes in hun provincie.

Afgebroken

Maar niet altijd. Enkele van die relatief jonge kerkgebouwen staan leeg, staan op instorten of zijn al afgebroken. Journalist Eric Le Gras en bouwhistoricus Hans Ladrak hebben dit stukje van de bouwgeschiedenis in de provincie vast willen leggen in hun boek Gods Huisjes, Drentse kerken van bescheidenheid. Sprekende foto’s van Sake Elzinga laten de lezer een kijkje nemen in de kleine Drentse kerkgebouwen.

Sprekende foto's van Sake Elzinga geven de lezer een kijkje in de kerkjes.

Le Gras en Ladrak leggen in hun boek de vele kleine godshuizen die na 1800 in Drenthe verrezen vast. Bewust laten ze de oudere kerken links liggen. Daar is al genoeg aandacht voor, vinden ze. Het zijn vooral de nieuwere monumentjes, vaak niet meer dan vier muren met een zadeldak, die vergeten zijn en daarom bedreigd worden.

Schisma

In de negentiende en twintigste eeuw was er in de Calvinistische kerk het ene schisma na het andere. Al die nieuwe genootschappen hadden in elk dorp een eigen kerk nodig. Vaak hoefde dat maar aan enige tientallen gelovigen plaats te bieden. Daarom verrees tot in de jaren 60 het ene ‘Gods huisje’ na het andere.

Maar toen sloeg de ontkerkelijking toe. Bovendien zorgde de auto ervoor dat niet meer iedere religieuze gemeente in elk gehucht een eigen kerk nodig had. Veel bijzondere gebouwtjes werden overbodig.

Allegaartje

Het boek van Le Gras en Ladrak is een wat rommelig allegaartje van beschrijvingen, foto’s, geschiedenisverhalen en interviews over de kerkgebouwtjes. De schrijvers leggen in het boek niet alles even duidelijk uit en roepen hier en daar meer vragen op dan dat ze beantwoorden.

Want hoe zag bijvoorbeeld dat verdwenen kerkje daar in Drouwenermond er ooit uit? Hoe oud was het? Gelukkig is er Wikipedia. Het dateerde uit 1920.

Bescheidenheid

Qua vormgeving en toon doet Gods Huisjes erg denken aan een eerder boek van hetzelfde duo over keuterboerderijen in dezelfde provincie. Dat is duidelijk de voorganger van Gods huisjes; kennelijk is Drenthe de provincie van de bescheidenheid.

Bethelkerkje

De 'Gods huisjes' zijn vaak erg eenvoudig.

De liefde van Le Gras en Ladrak voor Drenthe en zijn kerkjes spat van de pagina’s van het boek. Dat maakt, ondanks de rommelige indeling, Gods Huisjes aangenaam om te lezen en door te bladeren. Ook door het menselijke aspect van de kerkjes te laten zien, komen de godshuisjes tot leven. Door de foto’s van Elzinga krijgt de lezer bijna het idee dat hij de godshutjes kan aanraken.

Liefde

En misschien hoeven de schrijvers niet alles te vertellen, maar alleen het Drentsekerkjesgevoel over te brengen. Dat lukt ze. Al komt die liefde in elk geval voor het godshuisje in Drouwenerveen te laat.

Oordeel over boek: ++.

Gods Huisjes, Drentse kerken van bescheidenheid. Door Eric Le Gras en Hans Ladrak. Uitgeverij In Boekvorm. 120 pagina’s, prijs €19,50. ISBN: 97890 77548 837. 

Foto's: Wikimedia, Sake Elzinga
Beoordelingsschaal: - = niet aan beginnen, + = leesbaar, ++ = goed leesbaar, +++ = wow.

One thought on “Liefde voor overbodige Drentse kerkjes

  1. Pingback: Een echte Noord-Hollandse kerk « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s