Geborduurde schoothondjes uit vroeger eeuwen

Borduursel met dieren (1876)

Wat doe je als het regent? Borduursels bekijken.

Het was een regenachtige woensdagmiddag. Mijn afspraak had die ochtend afgetwitterd, dus ik had niets te doen. Op naar het historische Doesburg. Daar kan kan ik vast wel inspiratie voor een bericht voor dit weblog opdoen, dacht ik. Dat klopte.

In de straten van het Gelderse Hanzestadje dwong het slechte weer me het lokale museumpje de Roode Toren in. In het oude, krakende gebouw trof ik een tentoonstelling van borduurwerken aan. Ik ben weer helemaal bijgepraat over stoplappen, pronkrollen, merklappen en dat soort dingen.

Merkje

Borduren nam een vlucht in de zestiende eeuw, kan ik nu vertellen. Blekers moesten toen zo veel hemden en lakens schoonmaken, dat ze wilden dat de eigenaren deze van een merkje voorzagen. Anders raakten ze door elkaar. Dat merkje moesten huisvrouwen er maar zelf op maken. Dus gingen ze merklappen borduren.

Borduurwerk uit 17e eeuw

Het oudste borduurwerk in de tentoonstelling dateert uit de zeventiende eeuw.

Al gauw groeide het uit tot een erg algemene hobby voor vrouwen en meisjes. Bijbelse figuurtjes, letters, bloemmotieven en dieren sierden allerlei soorten lappen. Tot op de dag van vandaag zijn mensen er mee bezig.

Tands des tijds

Sommige van die oude werkjes hebben de tands des tijds aardig weten te doorstaan. Bij de tentoonstelling in Doesburg hangt er zelfs een uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. Het gros van wat er hangt dateert overigens van twee eeuwen later.

Er zijn in de Roode Toren vooral veel bruiklenen in de regio te zien. Poezen, bloemen… een Rembrandt of Mondriaan hangt er niet  bepaald tussen. Je ziet met name een hoop huisvlijt. Ik moest denken aan de postzegelmuur in Vught, al is die wel wat spectaculairder.

Opgewonden

Eeuwenlang hebben bijna alle vrouwen in de Lage Landen zich bezig gehouden met borduren. Het borduurwerk in de Roode Toren is dan ook een relevant deel van ons erfgoed. Maar ja… ik raak gewoon niet echt opgewonden van geborduurde schoothondjes. Het spijt me.

Museum de Roode Toren

Museum De Roode Toren

Ach, voor als je toch in Doesburg bent en je moet een kwartiertje voor de regen schuilen, is de tentoonstelling aardig. Maar als je veel verder dan Arnhem woont, rijd er niet voor naar het Hanzestadje aan de IJssel. Tenzij je een echte borduurfreak bent.

De Roode Toren is te vinden aan de Roggestraat 9 -11-13 in Doesburg. Toegang is gratis, de tentoonstelling loopt tot  en met 12 februari 2012.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s