Gemeente zet mislukte restauratie voortijdig stop

Daglonershuisje in 's-Heerenberg

Het huisje is minder spectaculair dan de herenhuizen er omheen.

‘s-Heerenberg is een leuk stadje in de Gelderse gemeente Montferland, aan de rand van Nederland. Een daglonershuisje uit 1850 staat daar op instorten. De eigenaar, een stichting met een hele lange naam, is het aan het restaureren. Goede zaak, zou je zeggen.

Maar de gemeente Montferland, waar ‘s-Heerenberg deel van is, heeft verboden de werkzaamheden voort te zetten, meldt regiokrant De Gelderlander. De Stichting tot het Verlenen van Materiële Steun aan het Onderwijs op Katholieke Grondslag in de Regio Oostelijk Gelderland heeft het namelijk gepresteerd verkeerde materialen te gebruiken.

Onherkenbaar

En nu zijn de rapen gaar. Een woordvoerder van de gemeente zegt in De Gelderlander dat de stichting op vier punten de fout in is gegaan. Er zitten verkeerde ramen in. De kozijnen en kapconstructie zijn van een goedkope houtsoort en de stenen voor het metselwerk zijn te dik.

Kortom, het huisje zal onherkenbaar uit de steigers komen, als het zo doorgaat. De vast niet zo rijke stichting zal wel de goedkoopste aannemer hebben ingehuurd of zo. Kan gebeuren. Maar het erge is, is dat de stichting met de eindeloze naam het gemeentelijke monument heeft laten verpauperen. Het had nooit zo ver mogen komen.

Verkrotten
Daglonershuisje

Het huisje voor restauratie (zijgevel). Het had gewoon nooit zo ver mogen komen.

Helaas bestaan er geen wetten dat je je monument niet mag laten verkrotten. En nu hebben ze de restauratie te laten mislukken. Hoe krijg je het voor elkaar? Burgemeester en wethouders van Montferland wachten het advies af van de monumentencommissie over hoe het nu verder moet.

Hopelijk komt het nog goed met het pandje in het Gelderse stadje. Juist die kleinere monumentjes in de achterafstraten zijn het meest authentiek en vertellen veel over ons verleden. Maar ze zijn wat minder spectaculair dan bijvoorbeeld chique, oude herenhuizen.

Foto's: Google Streetview

2 thoughts on “Gemeente zet mislukte restauratie voortijdig stop

  1. Om een monument goed te restaureren zijn een paar dingen nodig:
    a.liefde voor het erfgoed, een goede aannemer liefst met ervaring op dit vlak b. een goede kostendeskundige
    b een goede herbestemming,
    c.goede fiscale kennis.
    c.bij voorkeur iemand die goed verdient en de aftrekbare kosten door een hoog inkomen in enkele jaren kan verwerken in zijn belastingaangifte.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s