Er zijn mooiere winkelcentra dan ’t Loon

Passage Rotterdam 1878-1940

Het oudste overdekte winkelcentrum van Nederland stond tot 1940 in Rotterdam.

In Heerlen woedde er gisteravond een discussie over hoe het nu verder moet met het geplaagde winkelcentrum ’t Loon. Sommigen willen het behouden met het argument dat het ’t oudste overdekte winkelcentrum van Nederland is. Deze stelling is op zijn zachtst gezegd aanvechtbaar.

Het oudste moderne, betonnen winkelcentrum staat in Rijswijk. Dat dateert uit 1963 en is twee jaar ouder dan ’t Loon uit 1965. Maar ook het Rijswijkse In de Bogaard moet een aantal meerderen erkennen. De Passage in Den Haag dateert al uit 1885.

Genot
De Haagse passage is genieten voor de liefhebber.

De Haagse passage is genieten voor de liefhebber.

Dit rijksmonument is opgetrokken in neo-renaissancestijl. In 1929 is het complex nog uitgebreid in expressionistische stijl. Het geheel is een genot voor architectuurliefhebbers, veel meer dan het nieuw-zakelijke beton in Heerlen.

Een soortgelijk winkelcentrum in Rotterdam, ook Passage geheten, dateerde al van 1878. Hoe het in 1940 daarmee is afgelopen, mag u zelf raden. Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verrezen er diverse van dit soort winkelgalerijen, in onder meer Schiedam en Breda.

Krimpstad

Kortom, er zijn mooie, oude overdekte winkelcentra genoeg. Heerlen is ook nog eens een krimpstad, dus er is daar steeds minder winkelcapaciteit nodig. Daarnaast is, of was, ’t Loon gewoon lelijk. Als het complex helemaal verdwijnt, laat ik dan ook geen traan.

Wel leef ik mee met de ondernemers in het winkelcentrum. Zij zagen letterlijk en figuurlijk hun wereld instorten. Ik hoop op een elegante oplossing voor die groep. Ook op het gebied van architectuur.

Foto's: Wikimedia

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s