Veel synagogen zijn geen synagogen meer

Synagoge Oosterhout

Op de een of andere manier is te zien dat het een synagoge is geweest.

Het Achtuurjournaal besteedde gisteravond uitgebreid aandacht aan het Joods Historisch Museum, een indrukwekkend gebouw in Amsterdam. Dit is het vlaggenschip van het joodse erfgoed in Nederland. Maar niet alleen in de hoofdstad hebben joden monumenten achtergelaten.

Vooral in de negentiende eeuw verrees in Nederland de ene synagoge na de andere. Vaak waren het kleine gebouwtjes voor kleine gemeenschappen. Of, ik moet zeggen, zijn. Want vele staan er nog.

Gebedshuis

In de plaats waar ik ben opgegroeid, het Brabantse Oosterhout, is het voormalige joodse gebedshuis nog te zien. Het werd ingewijd in 1866. Tot 1899 is het als zodanig in gebruik geweest. Toen fuseerde de Oosterhoutse gemeente met die in Geertruidenberg.

Maar 33 jaar is het synagoge geweest. Toch is aan het pand, nu woonhuis, nog wel een beetje te zien wat de bestemming was. Waar het nu precies in zit… het is gewoon anders dan andere huizen uit die tijd.

Bestemming

Ook in vele andere plaatsen zijn voormalige synagogen te zien. Vaak hebben ze een andere bestemming gekregen. De joodse gemeenschap is uit Nederland verdwenen, maar veel gebouwen bleven. Laten we die koesteren.

Wie weet er nog mooie voorbeelden van voormalige synagogen? Reageer of mail naar monumentje@schattenberg-media.nl.

Advertenties

2 thoughts on “Veel synagogen zijn geen synagogen meer

  1. Pingback: De synagoge van Aalten « Monumentje!

  2. In Zaandam staat de voormalige synagoge er ook nog (Gedempte Gracht 40), maar daar zitten nu gewoon winkels in. Een droevige herbestemming, maar aan het gebouw is nog wel te zien dat het als synagoge bedoeld is. In Alkmaar gaat het beter. De oude synagoge (Hofstraat 15) heeft lang als baptistenkerk dienst gedaan, maar is recent verbouwd om weer door de joodse gemeenschap in gebruik te kunnen worden genomen. Vorige week werd het gebouw officieel geopend.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s