Groningse Martinikerk bedreigd

Martinikerk in Groningen

Er is geen geld voor restauratie.

Er wordt een kerk bedreigd in de stad Groningen. Nee, geen leegstaand schuurtje uit 1949 van de hersteld apostolisch reformatorische gemeente of zo. Maar de grote Martinikerk.

De Dom van het Noorden, de Olle Grieze, het beeldmerk van Stad… De Martinikerk is een van de meest in het oog springende monumenten van Noord-Nederland. Nu gaat het wellicht dicht, meldt RTV Noord.

Indruk

Een jaar of twintig geleden ben ik als middelbarescholier voor het eerst in die kerk geweest en het gebouw heeft toen al diepe indruk op me gemaakt. Ik herinner me het blauwe plafond met sterren, dat toen aardig aan het afbladderen was. Dat deel van het gewelf is, zover ik weet, in de jaren erna gerestaureerd.

Maar nu beginnen er blijkbaar weer andere delen van het deels romanogotische en deels laat-gotische gebouw te kraken. Dit keer zijn het onder meer het orgel dat op instorten staat. In de kapel schijnt houtworm te zitten.

Gerestaureerd plafond

Ik was als middelbarescholier onder de indruk van het sterrenplafond

Crisis

En geld voor restauratie is er nu niet meer. De crisis slaat het in oorsprong 800 jaar oude gebouw hard in het gezicht. Het zou zonde zijn als dit indrukwekkende monument zijn deuren zou moeten sluiten en verloren zou moeten gaan voor Groningen en de rest van de wereld.

Nog geen kilometer zuidelijker zijn de laatste jaren miljoenen te veel uitgegeven in het Groninger museum. Begrijp me niet verkeerd: dat is een prachtig modern gebouw en hoort bij een bruisende stad als Groningen. Maar het is onverteerbaar dat er miljoenen in die bodemloze put zijn gegooid en er nu geen cent is om de Martinikerk van de ondergang te redden.

Hoogstandje

Ik ben een zuiderling, maar ik hou van Groningen. Het is een mooie, gastvrije en gezellige stad. Een architectonisch hoogstandje als het Groninger Museum voegt daar zeker wat aan toe. Maar dat is een stuk makkelijker te vervangen dan een prachtig middeleeuws monument als de Martinikerk.

Ik hoop dat museumdirecteur Kees van Twist Bono en Naomi Campbell ook kan strikken de Martinikerk te redden. Hij kon ze tenslotte indertijd ook voor het museum regelen.

One thought on “Groningse Martinikerk bedreigd

  1. Pingback: Monumentje!: Groningse Martinikerk bedreigd

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s