Jongste monument van Nederland nu al bedreigd

Kantoor Bonairelaan 4 Hilversum

Het pand dateert uit 1992.

Weet je wanneer je je oud begint te voelen? Als er gebouwen op de monumentenlijst komen die jonger zijn dan jij. In Hilversum staat er nu een op de lokale lijst die jonger is dan ik.

Een stuk jonger, zelfs. Ik zat toen al op de middelbare school mijn puistjes te tellen. Het gaat om een opvallend kantoorpand uit 1992 van de Amerikaanse architect Richard Meier.

IJspaleis

Een ander gebouw van de in 1934 geboren Meier is een stuk bekender. Dat is het stadhuis van Den Haag, lokaal bekend als het IJspaleis. Dat domineert het Spui alweer sinds 1995. Meier houdt van wit, zo blijkt ook uit andere werken van hem in binnen- en buitenland.

Architect Richard Meier

Architect Richard Meier houdt van wit.

Het Hilversumse kantoorpand “is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarden, beeldbepalende waarde en zeldzaamheid”, vindt de monumentencommissie in elk geval. Verder is de commissie volgens de site van de gemeente Hilversum in zijn nopjes over de kwaliteit van het ontwerp. “Een totaalontwerp van exterieur, interieur en biotoop, de gaafheid van zowel het ex- als interieur en de beeldbepalende situering.” Dat je het weet.

In de knel
Wit kantoorgebouw Hilversum

De snelweg bedreigt het pand.

Hilversum is de stad van de jonge monumenten, maar nu gaan ze daar nu wel ver. Dit wellicht jongste monument van Nederland wordt trouwens nu al bedreigd. Het ligt vlakbij de afslag van de snelweg. Er zijn plannen die te verplaatsen. Meiers gebouw komt dan aardig in de knel.

Ach, het is zeker een bijzonder gebouw. Als het in de weg staat, mogen ze het van mij afbreken en ergens anders weer opbouwen. Bij een oud monument zou ik dat zonde vinden. Maar voor een gebouw uit 1992 maakt het weinig uit.

Foto's: Google StreetView, Wikimedia, Gemeente Hilversum

5 thoughts on “Jongste monument van Nederland nu al bedreigd

  1. Pingback: Monumenten van de toekomst « Monumentje!

  2. Ik vraag me wel af op welke lijst dit monument staat. Op de gemeentelijke lijst van Hilversum staat ie niet namelijk. Kun je de bron van dit bericht plaatsen? Ik vind het wel grappig namelijk, het is bij mij om de hoek en ik weet nog dat er enig ophef over was om in die statige buurt zo’n gebouw neer te zetten wat dan ook meteen erg zichtbaar was vanaf de weg. Naderhand is het bedrijventerrein aan de overkant (Sportpark) helemaal volgezet met architectonische hoogstandjes en hoor je er niemand meer over. Ook weet ik niets van het eventueel verleggen van de weg waardoor dit pand bedreigd zou zijn.

    Martin Stevens

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s