Onverwacht leuk hoekje: Oss

Nederland heeft veel steden die niet bepaald bekend staan om hun hoge monumentale waarde. Oss is zo’n plaats. De uitdaging is om in zo’n oord toch de leuke hoekjes te vinden.

Peperstraat, bij kerk

Leuk stukje Oss

We zien drie bijzondere gebouwen. Links staat de negentiende-eeuwse Osse Synagoge. Hier zit nu een woonwinkel. Het gebedshuis zelf is grotendeels afgebroken, alleen de gevel en het voorhuis staan er nog. Het bruine gebouw in het midden dateert grotendeels uit de achttiende eeuw, maar de keldergewelven schijnen ouder te zijn. Hierin was ooit de oliemolen van een zekere familie Jurgens in gevestigd. Later begon deze familie met een familie Van den Bergh een bedrijf, dat uitgroeide tot Unilever. Rechts staat de neogotische O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk uit 1857.

Advertenties

2 thoughts on “Onverwacht leuk hoekje: Oss

  1. Monumentje! wist zeker dat een deel van de redactieerfgoedstem uit deze fijne plaats afkomstig was? “Koste wel drie dagen zoeken naar een leuk stukje, maar met de juiste camerastand, een tas vol filters, een gelukje met het licht, een dagdeel nabewerking en natuurlijk een klein vermogen aan steek (!) penningen om het Osse publiek uit beeld te houden is er toch nog een kei schon plaatje uitgerold.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s