Onverwacht leuk hoekje: Nieuwegein

Herenstraat Nieuwegein

Achttiende-eeuwse huizen in Jutphaas

Bij Nieuwegein denkt iedereen aan een saaie voorstad van Utrecht met de ene jaren 80-wijk na de andere jaren 70-wijk. Dat is grotendeels terecht. Maar vergeet niet dat de plaats oorspronkelijk een samenvoeging is van een aantal oudere plaatsjes, waaronder Jutphaas en het al in de tiende eeuw genoemde Vreeswijk. In die twee kernen is nog wel het een en ander blijven staan, zoals hier in de Herenstraat in Jutphaas.

Het gebouw met het torentje is het uit 1915 stammende raadhuis van Jutphaas. De drie gebouwen in het midden zijn woon- en werkhuizen uit de achttiende eeuw. Vooraan nog een stukje van een sierlijk negentiende-eeuws herenhuis. Wat we op de foto niet zien: deze huizen kijken uit op een mooie vaart. Wonen in Nieuwegein is lang niet altijd zo slecht. En dan hebben we de oude kern van Vreeswijk nog niet eens gezien…

2 thoughts on “Onverwacht leuk hoekje: Nieuwegein

  1. Pingback: Opgeslokt dorp: Vreeswijk | Monumentje!

  2. Vergeet Oude Gein niet, dit is ontstaan uit het nog oudere Geyne en ligt tussen Vreeswijk en Jutphaas in. Dit is een groen gebied met verspreide oude bebouwing met als kroon kasteel Oude Gein en bijgebouwen. Veel is moeilijk zichtbaar vanwege het groen. Verder is er bijvoorbeeld ook nog Nieuw Vreeswijk wat in oude stijl gebouwd is. Gelukkig worden langzaam veel jaren 80 plekken aangepakt binnen de gemeente en worden er gelukkig ook moderne gebouwen gerealiseerd.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s