Het Speelhuis is drie dagen te vroeg afgebrand

Kubuswoningen aan Speelhuisplein, Helmond

Het complex met de kubuswoningen dateert uit 1972.

Dat veel media elkaar graag napapegaaien, is bekend. Zo gonst er deze dagen rond dat Helmond een rijksmonument kwijt is. Zelfs het gerenommeerde NOS-nieuws praat over het verdwijnen van theater Het Speelhuis, dat rijksmonument was.

Laten we een ding voorop stellen: de deze week afgebrande creatie van bouwmeester Piet Blom was een architectonisch wondertje van nationale allure. Ook de beschadigde kubuswoningen er omheen zijn ontegenzeggelijk bijzonder. Maar het geheel dateert uit 1972. Geen rijksmonument, dus.

Ironie

Volgens de huidige monumentenwet, die tot en met deze zaterdag 31 december van kracht is, kunnen deze gebouwen niet op de rijksmonumentenlijst staan. Die wet dicteert dat die lijst geen gebouwen jonger dan vijftig jaar toestaat. Deze regel verdwijnt echter – o ironie van het lot – op 1 januari 2012.

Speelhuis in Helmond

Het verloren gegane Speelhuis wordt wellicht herbouwd.

Zo beschouwd is Het Speelhuis drie dagen te vroeg afgebrand. Als het zou zijn blijven staan, dan zou het na 1 januari zeker voorgedragen zijn voor de rijksmonumentenlijst. Dat heeft het bijzondere gebouw niet meer mogen meemaken.

Herbouw

Die monumentenstatus had het complex vast gekregen. Dat het iets speciaals was, had zelfs Halbe Zijlstra kunnen zien. Op de gemeentelijke monumentenlijst van Helmond stond het al langer. Maar voor die lijsten gelden andere regels.

De bouwtekeningen zijn er nog, dus herbouw van Het Speelhuis is zeker niet uitgesloten. Maar zelfs bij een ‘slechts’ veertig jaar oud gebouw geldt: herbouw is altijd net iets minder dan the real thing.

Foto: Wikimedia

2 thoughts on “Het Speelhuis is drie dagen te vroeg afgebrand

  1. Pingback: Architectonisch hoogstandje komt nooit meer terug « Monumentje!

  2. Pingback: Het Speelhuis is drie dagen te vroeg afgebrand

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s