Hindeloopen kan zijn dialect en bloemetjes best zelf bewaren

Hindeloopen dorpsgezicht

Het stadje heeft van oudsher veel invloeden van buitenaf.

Het dialect van het stadje is doorspekt met woorden uit het Engels en het Scandinavisch. Ze schilderen er van oudsher graag bloemetjes en zo op gebruiksvoorwerpen. En soms dragen de bewoners er nog de kenmerkende klederdracht.

Kortom: het Friese Hindeloopen acht zichzelf nog iets unieker dan de rest van de wereld. Dus moeten de gewoonten en zeden van het stadje aan het IJsselmeer volgens de site van de Wereldomroep op de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed. Ze doen maar.

Menselijke torens

Wat houdt die lijst in? Het bevat niet-tastbaar erfgoed. Gebruiken die bijzonder zijn, zoals de Franse keuken, bijvoorbeeld. Verder staan er dingen op als het carnaval in het Vlaamse Aalst, het gedans op Bali en het bouwen van menselijke torens in Spanje. Betekent dit, dat al die activiteiten subsidie krijgen om in stand te blijven? Welnee. De Unesco zit al jaren min of meer op zwart zaad.

Er staat nog helemaal niets Nederlands op die lijst. Schutterijen, midwinterhoornblazers, verschillende carnavalstradities als de Boerenbruiloft in Venlo, de Elfstedentocht… het zou allemaal zomaar op die lijst kunnen staan. Maar dat vinden we in Nederland blijkbaar nog niet belangrijk genoeg. Dit in tegenstelling tot de Belgen, die zelfs de Tonnekensbrand in Geraardsbergen op de lijst hebben laten zetten.

Erkenning
Boekomslag Hindelooper schilderkunst voor amateurs

Ze kunnen er leuk schilderen.

Maar wat zoekt Hindeloopen dan op deze Unescolijst? Erkenning, waarschijnlijk. De Friese plaats wil zichzelf op de kaart zetten. En daar is die lijst van de cultuurafdeling van de VN een goed middel voor.

Door eeuwenlange contacten met andere volkeren heeft het stadje met 900 inwoners een eigen karakter, vinden ze daar. Als ze daar zo van overtuigd zijn, dan kunnen ze die eigenheid het beste zelf bewaren. Daar hebben ze geen Unesco voor nodig. Nederland moet de Conventie Immaterieel Cultureel Erfgoed overigens nog ondertekenen.

Op de lijst van materieel erfgoed prijken er trouwens allang de nodige Nederlandse erfgoederen. Daar heb ik het vast een andere keer wel over.

Foto: Wikimedia
Advertenties

2 thoughts on “Hindeloopen kan zijn dialect en bloemetjes best zelf bewaren

  1. Pingback: Elfstedentocht, geen Twaalfstedentocht « Monumentje!

  2. nee er staat idd nog niets nederlands op de lijst.
    de nederlandse club die hier voor moet zorgen heeft Hindeloopen uitgezocht als pilotproject juist vanwege de kleine schaal.
    het gaat hiebij om de taal, klederdracht en schilderkunst.

    de zaken die jij in je artikel noemt moeten in het kielzocht van dit pilotproject volgen.

    het is niet zo dat Hindeloopen deze kar trekt waarvan akte.

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s