Aangebrand Goffertstadion is een al stevig verbouwd monument

Goffertstadion ingang

Achter de gevel uit 2000 is nog net een stukje van de stadiontoren uit 1938 te zien.

De brand in het Goffert-stadion, die eerder deze week woedde, zal zorgen voor de zoveelste verbouwing van het Nijmeegse sportcomplex. Door vele vertimmeringen in de loop der decennia is het gebouw in veel opzichten een schim van het oorspronkelijke plan uit 1938 van architect D. Monshouwer. Ondanks dat prijkt het gevaarte op de gemeentelijke monumentenlijst van de stad.

Het is namelijk een onderdeel van het veel grotere Goffert-complex. Rondom het stadion ligt een uitgebreid park, met onder meer een openluchttheater, monumentale banken en bruggen, een watertoren en een historische boerderij. In die boerderij woonde volgens onbevestigde bronnen ooit een vuilbekkende boer, die daarom ‘de Groffert’ werd genoemd. In de loop der tijd viel die eerste r weg.

Werkverschaffing

Op die negentiende-eeuwse boerderij na is het geheel aangelegd in de crisisjaren 30 als werkverschaffingsproject. Lui geachte werklozen moesten niet denken dat ze hun schrale steungeld voor niets kregen. Hard werken moesten ze! Met schepjes, zweet en tranen groeven ze de ‘Bloedkuil’, waarin het stadion gebouwd is.

Deze kuil ligt 6 meter onder het maaiveld. Met zand uit het gat legden de arbeiders het talud van de stadiontribunes aan. Van het uiterlijk uit 1938 is weinig meer over; voetbalcommercie heeft de architectonische waarde ondergesneeuwd.

Oorspronkelijk
Bouw stadion Goffert jaren 30

Met bloed, zweet en tranen aangelegd in de jaren 30.

Vooral een verbouwing in 2000 heeft veel aan het uiterlijk van het stadion veranderd. Dat neemt niet weg dat er nog veel oorspronkelijke elementen bewaard zijn gebleven. Gemetselde trapjes, de hoofdtoren en de achteringang zijn daar voorbeelden van.

Of deze brand en de geplande verbouwing de oorspronkelijke architectuur nog verder naar de achtergrond verdringen, valt nog te bezien. Wellicht ga ik ooit daar naar kijken in het stadion. Dat zal niet vanwege het voetbal op zich zijn. Als ik daarvoor ga, ga ik liever bij mij om de hoek in het totaal niet monumentale Gelredome kijken. Daar spelen ze op dit moment toch een stuk beter.

Advertenties

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s