Amsterdam mag geen Venetië worden

Amsterdam luchtfoto

Venetië van het Noorden?

Amsterdam is een van de mooiere hoofdsteden van Europa. Dat is geen misplaatst nationalisme. De stad aan de Amstel en het IJ was in de zeventiende eeuw de meest bruisende stad ter wereld en heeft nog een groot deel van die grandeur weten te behouden. Een Unesco-bescherming van de Grachtengordel, bijna 7.400 rijksmonumenten en weet-ik-hoeveel gemeentelijke monumenten. Ter vergelijking: Brussel heeft er alles bij elkaar een kleine 1.200.

Zeker sinds die Unesco-vermelding weten steeds meer toeristen de Nederlandse hoofdstad te vinden. Daar schuilt een gevaar in, betoogt Leo Q. Onderwater in NRC Handelsblad. De publicist en architect ziet de stad verworden tot een door toeristen overspoelde attractie waar Amsterdammers niet meer kunnen wonen en werken. De stad zou het Venetië van het Noorden kunnen worden, maar dan niet meer in positieve zin.

Disneyland

Wat is er met Venetië gebeurd? De Italiaanse stad schijnt schitterend te zijn, lees ik elke keer weer. Maar door de grote drommen toeristen overleeft er alleen nog maar de toeristenbranche. Wie daar niets mee te maken heeft, verlaat de stad. Had het Amsterdam van Italië in 1966 nog  121.000 inwoners, nu zijn dat er nog zo’n 60.000. Als dat zo doorgaat is het halverwege deze eeuw leeg en blijft er een Disneyland over.

Onderwater vreest hetzelfde lot voor Amsterdam, met name voor de binnenstad. Voorzieningen voor bewoners verdwijnen naar de buitenwijken, vreest hij. De echte Jordanezen zijn trouwens ook bijna alleen nog maar in Almere te vinden en in Amsterdam vervangen door yuppen. De stad raakt haar ziel kwijt en is alleen nog maar een verzameling monumenten.

Openluchtmuseum

Ik ben dol op verzamelingen monumenten, maar wel als er in geleefd wordt. Daarin geef ik Onderwater ook gelijk. Een binnenstad moet meer zijn dan een toeristenreservaat. Bovendien: als toerist wil je toch ook de stad leren kennen en niet alleen maar de oude gebouwen zien? Dan is een openluchtmuseum teleurstellend. Bovendien heb ik daar al een hele mooie van in mijn eigen woonplaats Arnhem.

Toch deel ik Onderwaters vrees over Amsterdam niet. De stad is vooralsnog te bruisend en er zijn te veel voorzieningen om het tot een toeristendorp te laten vervallen. Maar laat het niet zover komen: ook het ondernemende en bruisende hoort bij de stad. Ook dat is erfgoed.

3 thoughts on “Amsterdam mag geen Venetië worden

 1. ca. 20 tot 30% vermindering van tourisme vanaf 1 jan 2012 in AMsterdam

  i.v.m. invoer zogenaamde ‘wietpas’ regels die alleenn Nederlandse inwoners toegang tot coffeeshops toestaat.
  De buitenlander komt er niet meer in.

  Velen besluiten dus helemaal niet meer te komen…

  En daarbij…
  Hoezo disneyland ?
  Amsterdam lijkt meer een vuilnisbelt.

  En het zijn juist de touristen die meestal braaf hun troep in de bak gooien en netjes opruimen..

  De amsterdammers zelf van alerlei pluimage flikkeren hun troep gewoon op straat.

  grtz,
  PL

 2. Pingback: Opinie: Amsterdam mag geen Venetië worden

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s