Een oase van kunst staat op de tocht

De Wieger

"Langs het tuinpad van mijn vader..."

De tijden voor alles wat met kunst en cultuur te maken heeft, zijn zwaar. De overheid bezuinigt gelukkig relatief weinig op monumentenzorg. Wel zitten instellingen als musea vaak in monumenten, waardoor die hun bestemming kunnen verliezen. Dat kan een zware wissel op dit erfgoed van steen trekken.

Een bedreigd museum staat in het Brabantse Deurne. Dat is het museum De Wieger. Dit is gevestigd in een huis in neo-renaissancestijl uit 1922. Ooit liet dorpsarts en kunstliefhebber Hendrik Wiegersma het bouwen als dokterswoning. Na zijn dood in 1969 bleef zijn zeer uitgebreide kunstcollectie in het huis hangen. Een bordje ‘museum’ aan de gevel hangen en het museum was klaar. Bij wijze van spreken.

Oase

Al jaren is De Wieger een oase van kunst in het met beide benen op de grond staande Peeldorp Deurne. Maar voor hoe lang nog? De subsidiestroom droogt op. Het rijk en de gemeente Deurne willen niet meer bijdragen aan het museum. De beherende stichting zit met de handen in het haar en het woord ‘sluiten’ is al gevallen.

Dat zou een groot verlies zijn. Niet alleen voor Deurne en omgeving. Dat zo’n collectie als die van Wiegersma zo overeind is blijven staan, is bijzonder. Daarom is De Wieger een museum van nationaal belang. In de vaste collectie van De Wieger zijn vooral schilderijen te zien uit de periode tussen de twee wereldoorlogen. Carel Willink, Charley Toorop en Theo van Doesburg zijn enkele bekende namen van schilders van wie het werk er hangt. Ook is er werk van Wiegersma zelf te zien; hij kon ook aardig schilderen.

Tuinpad van mijn vader

Bovendien: wie kent het lied Het Dorp van Wim Sonneveld niet? De tekst van het nummer is geschreven door een zekere Friso Wiegersma, jazeker, de zoon van. Het was de Wieger, die hij voor zich zag toen hij deze regels op papier zette: “En langs het tuinpad van mijn vader/Zag ik de hoge bomen staan…” En dat pand bezuinig je toch niet weg?

Dat tuinpad en de hoge bomen zijn er nog.

Foto's: Wikimedia, site De Wieger

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s