Amsterdamse School en Woudagemaal: ‘final thought’

Tegeltableau Woudagemaal

Het zou wel eens heel goed geen Amsterdamse School kunnen zijn

Niets is mooier voor een blogger dan een echte discussie, die uitbarst op je weblog. Het begon via Twitter en het ging voort op het weblog zelf. Heb ik een fout gemaakt? Heb ik een berlagiaans gebouw als het Woudagemaal ‘uitgescholden’ voor Amsterdamse School? Misschien.

Toen Dirk Wouda het gebouw ontwierp, heeft hij waarschijnlijk niet gedacht ‘Kom, ik bouw iets in een quasi-berlagiaanse stijl’ of ‘Hee, laat ik eens Amsterdamse School doen’. Ongetwijfeld wilde hij gewoon een goed gemaal in een modern gebouw neerzetten. Discussies van een kleine eeuw later interesseerden hem wellicht geen zier.

Check en dubbelcheck

Ik heb uit drie bronnen – waarvan een het niet altijd even adequate Wikipedia – vernomen dat het gebouw is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School. Gecheckt en dubbelgecheckt, denk ik dan; zo heb ik dat geleerd op de Hogeschool voor de Journalistiek. De argumenten van de tegenreacties zijn echter erg overtuigend.

Als ik heel eerlijk ben… Het is moeilijk om fouten toe te geven. Maar een wijs mens luistert naar tegenargumenten en voortschrijdend inzicht is een groot goed. Dus zou het Woudagemaal inderdaad wel eens heel goed geen Amsterdamse School kunnen zijn.

Serieus

De reacties zijn serieus en goed onderbouwd. Ik ben blij dat de lezers van dit weblog over het algemeen serieus reageren en dat het hier geen GeenStijl is. Dat liefhebbers en kennis van architectuur laten blijken dat ze Monumentje! ernstig nemen, ervaar ik als een groot compliment en een goede reden erbij om door te gaan.

Tjonge, dit lijkt wel een final thought van Jerry Springer. Hoe dan ook: ik dank iedereen voor de reacties en take care of yourself and each other.

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Advertenties

One thought on “Amsterdamse School en Woudagemaal: ‘final thought’

  1. Pingback: Woudagemaal is echt Amsterdamse School « Monumentje!

Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s